Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Deși situația este complicată, nu renunțăm la conceptul de dezvoltare a României, ci mărim cadrul financiar pentru susţinerea economiei” Ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu a discutat miercuri, 9 martie a.c., cu delegația Băncii Mondiale condusă de dna Gallina Vincelette, Directorul regional al Băncii Mondiale pentru țările din Uniunea Europeană, despre continuarea colaborării bilaterale, în sensul susținerii implementării proiectelor și reformelor prioritare pentru România asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Un subiect de interes pe agenda discuțiilor l-a constituit impactul conflictului din Ucraina asupra economiei românești, precum și necesitatea identificării cât mai rapide a unor măsuri care să ajute la atenuarea efectelor generate de acest conflict. În acest context, ministrul Câciu a subliniat faptul că România este un partener serios și a acționat ferm în trei direcții: umanitară, de securitate și financiară-economică. De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat că țara noastră este într-o situație relativ bună comparativ cu celelate state din regiune, în contextul în care moneda națională se menține la un nivel stabil.

Totodată, dna Vincelette a prezentat potențiale arii de intervenție în sprijinul țărilor afectate de afluxul de refugiați și a reafirmat disponibilitatea Băncii de a pune la dispoziția României expertiza de care dispune în gestionarea aspectelor sociale și umanitare.

„România este preocupată atât de aspectul umanitar al crizei, cât și de gestionarea cât mai eficientă a resurselor financiare pentru a face față nevoilor crescute de finanțare într-un moment foarte dificil pentru întreaga Europă. Guvernul intenționează să vină în sprijinul populației și al mediului de afaceri cu un mix de măsuri la nivelul celor de la începutul pandemiei, finanțate atât de la buget, cât și din fonduri europene. Deși situația este complicată, nu renunțăm la conceptul de dezvoltare a României, ci mărim cadrul financiar pentru susţinerea economiei.” , a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

De asemenea, oficialul român a reamintit faptul că țara noastră se află în procedură de deficit excesiv și face eforturi susținute pentru a reuși să se încadreze în țintele de deficit stabilite. În acest sens, este necesară întărirea disciplinei bugetare pe termen mediu și creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene nerambursabile.

Citește mai multe
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Deși situația este complicată, nu renunțăm la conceptul de dezvoltare a României, ci mărim cadrul financiar pentru susţinerea economiei”