Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, prin Forestal Catalana, a finalizat lucrările de plantare a arborilor riverani în municipiile Aitona și Seròs (Segrià) . Un total de au fost plantate. 10 din diferite specii , ca parte a unui proiect de refacere și îmbunătățire a habitatelor de pe malurile Lleida. Totodată, au început lucrările de dezrădăcinare a rădăcinilor biologice într-o veche plantație de plopi din municipiul La Granja d’Escarp, unde, în toamna viitoare, vor fi și plantate unele . . răsaduri de copaci riverani.

Ciuperci care previn recreșterea

Dezrădăcinarea biologică constă în inocularea ciupercilor native în tulpini pentru a preveni recreșterea și descompune tulpinile. Într-o suprafață de 14, 15 hectare a Fermei Escarp (Segrià), unde s-au numărat până la 3. 000 Butuci de plop în stare proastă, s-a considerat oportun să se folosească acest sistem, care dintre avantaje, precum reducerea a costului de execuție, lipsa generării deșeurilor și evitarea mișcării pământului care ar presupune dezrădăcinarea unor tulpini mari. În plus, această dezrădăcinare favorizează biodiversitatea fungică, ceea ce reprezintă o îmbunătățire pentru habitatul multor nevertebrate și, în schimb, pentru fauna sălbatică în general.

Personalul tehnic al Centrului de Știință și Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC), care a colaborat la proiect, a generat substratul necesar în laboratoarele de la sediul său din Solsona. Pentru a face acest lucru, au luat așchii de pădure de plop din zonă și i-au inoculat cu miceliu fungic Pleurotus ostreatus și . Cyclocybe aegerita tot din aceeași zonă. Tulpinile au fost pregătite după tăiere, realizându-se canale transversale, acolo unde acum a fost aplicat substratul de miceliu. Ulterior, s-a adăugat o cantitate mică de hidrogel pentru a ajuta la menținerea umidității, iar tulpinile au fost acoperite cu o hârtie biodegradabilă, care va preveni radiația solară din miceliu.

În toamna, rezultatul poate fi evaluat si, in plus, se va obtine un numar mare de ciuperci comestibile. Va fi în acest moment când se vor finaliza lucrările de plantare în această zonă a unor 12. exemplare de specii riverane

Preferați pădurile riverane

În Aitona și Seròs s-au extins și 14, 17 hectare de plantații vechi de plop abandonate care reprezentau un risc pentru oameni din cauza instabilității arborilor, care în multe cazuri au fost găsiți morți. Așa că s-a decis tăierea lor, tăierea lemnului pentru a-l folosi ulterior ca biomasă, îndepărtarea resturilor și efectuarea smulgerii mecanice a cioturilor cu diametru mai mic. În schimb, s-au plantat răsaduri de specii riverane precum arin, ulm, frasin, plop, salcie și tamarind.procese ecologice. Printre funcțiile de mediu pe care le îndeplinesc se numără, printre altele, impactul lor asupra ciclului hidrologic -contribuie la atenuarea impactului inundațiilor și la absorbția inundațiilor-, asupra calității apei -acţionează ca un filtru natural care fixează sedimentele și captează substanțele nutritive, organice. materie și poluanți – asupra habitatelor – vegetația riverană contribuie cu așternut de frunze și crenguțe la cursurile râurilor, ceea ce favorizează crearea de microhabitate acvatice în pânza freatică -, asupra conectivității ecologice – pentru speciile nestrict acvatice, precum vidre sau multe păsări -, pe utilizarea socială – ca spații de agrement, care poate fi completată cu o funcție educativă sau de diseminare – și pe aspecte precum contribuția la reținerea CO2, stabilitatea microclimatică și punerea în valoare a florei și faunei autohtone și, prin urmare, conservarea a biodiversităţii

Sursa: Climate Action începe o acţiune de compensare plantatie de plopi organic pe malul Segrei