Departamentul pentru Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală va construi o centrală fotovoltaică pentru pomparea Comunității de irigatori din Les Planes și Aixalelles, în municipiile Flix, Ascó și Vinebre (Ribera d’Ebre). Lucrările de construcție a centralei fotovoltaice vor începe în următoarele două luni și vor presupune o investiție totală de 361. euro, din care Comunitatea Irigatorilor va contribui 20% din finanțare în conformitate cu Legea apelor catalane.

Comunitatea Irigatorilor din Les Planes și Aixalelles captează apa râului Ebro, în special în municipiul Flix (Ribera d’Ebre), unde a construit o stație de pompare, formată din două pompe de

kW fiecare, de funcționare alternativă, de unde apa captată din râu este pompată către iazul de reglare pe care Comunitatea îl are însăși, cu un volum de acumulare de . .20 m 3 . Din iaz, se furnizează apă pentru irigarea gravitațională într-o zonă irigabilă de câteva 273 hectare, distribuită între municipiile Flix și Ascó. Apa furnizată fermelor în timpul anotimpurilor de iarnă este folosită și ca mecanism împotriva înghețului.

Comunitatea Irigatorilor a decis să furnizeze energia electrică necesară pomparii apei.din râul Ebro la reglementarea sa. iaz cu construirea unui parc solar fotovoltaic pentru autoconsum, cu vanzarea surplusului de energie, cu o capacitate instalata de 215, . kWp. Amplasarea instalatiei fotovoltaice se va face pe un teren, proprietatea Comunitatii irigatorilor, in municipiul Vinebre.

Factura de energie electrica este un factor economic limitativ pentru viabilitatea irigatiilor, si prin urmare, unul dintre elementele cheie este reducerea costului energiei electrice. Pomparea solară este o alternativă viabilă de reducere a cheltuielilor energetice, cu un sistem energetic de autosuficiență, fiind o resursă regenerabilă care oferă valori pozitive pentru adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice.

Sursa: Climate Action va construi o centrala fotovoltaica pentru pomparea Comunitatii de Irigatori din Les Planes si Aixalelles