Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a aprobat Proiectul de irigații „Xerta-Sénia, rețeaua de irigații zona 1 și punerea în funcțiune și întreținerea ulterioară a captării, propulsiei și canalului executat și pomparea sectorului 1, în municipiile Aldover. , Tortosa și Xerta (Baix Ebre)’, în valoare totală de 4.140.724,74 euro, și a încredințat Infraestructures de la Generalitat de Catalunya SAU (Infraestructures.cat) conducerea execuției acțiunii corespunzătoare fazei 1, cu o investiție totală de 2.890.734,62 euro.

În 2007 au început primele lucrări la sistemul de irigare Xerta-Sénia, iar până în prezent au fost construite captarea râului Ebre, impulsionarea și 22,8 km din cei 35 km de canal planificați (3 din cele 4 tronsoane), deoarece precum și rețeaua primară a Sectorului 1.

Din 2014, în zona de irigare Xerta-Sénia au fost derulate mai multe acțiuni de promovare a irigațiilor, care s-au încheiat cu definirea a trei zone prioritare de acțiune.

Obiectul acestui proiect îl reprezintă execuția rețelei de distribuție a irigațiilor din zona 1 (rețeaua secundară și terțiară a parcelelor care au fost îmbinate), precum și amenajarea sau adaptarea mai multor elemente primare ale sectorului 1, deja construite dar cu daune datorate efectelor acțiunilor naturale sau vandalismului, cum ar fi bazinul 1 și secțiunile 1, 2 și 3 ale canalului.

Reteaua secundara este cea necesara irigarii zonei 1, astfel incat sa fie compatibila, pe viitor, cu incorporarea progresiva a intregii suprafete irigate (139,10 hectare). Reteaua tertiara ce urmeaza a fi construita este cea necesara acoperirii fermelor irigatorilor care, pana la momentul redactarii proiectului, au semnat angajamente de aderare la sistemul de irigatii (91,27 hectare). Pe durata executării lucrării se vor respecta și noi angajamente de irigare care pot exista până la data curentă.

La 17 ianuarie 2006 a fost aprobată Declarația de Impact asupra Mediului (DIA) pentru adaptarea proiectului de concesiune de irigare a canalului Xerta-Sénia la cerințele Planului Hidrologic Bazinul Ebrului. Potrivit DIA, parcelele etaj A vor fi proiectate pentru o dotare corespunzatoare unei irigatii de sprijin (1.997 m3/hectar si an), in timp ce pentru cele corespunzatoare etajelor B si C se va considera alocatie integrala de irigare 4.537 m.3/hectar si an.

Irigarea canalului Xerta-Sénia este o acțiune solicitată de mult de fermierii din zonă, județele Baix Ebre și Montsià, și va permite, în această primă fază de execuție, aprovizionarea primelor hectare, îndeplinind astfel o revendicare istorică. Această acțiune va permite o utilizare mai eficientă a apei și va garanta o producție regulată a principalelor culturi din zonă: măslini, citrice și migdali, ca răspuns la schimbările climatice, care determină o variabilitate mai mare a regimului de precipitații.

sursă: Acció Climàtica, prin Infrastructuri ale Generalitati de Catalunya, licita lucrari pentru faza 1 a proiectului de constructii de irigatii Xerta-Sénia pentru o suma de 2,9 milioane EUR