Miercuri, Observatorul Patrimoniului Natural și Biodiversității din Catalonia a fost prezentat la Institut d’Estudis Catalans din Barcelona, ​​un organism participativ creat pentru a împărtăși cunoștințele și a colabora pentru a îmbunătăți managementul naturii și politici de conservare, bazate pe cunoștințe științifice de încredere și la zi. Este o rețea, promovată de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, prin CREAF și Centrul de Știință și Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC), care va fi formată din instituții cu o îndelungată experiență în domeniu. de cunoaștere a naturii, precum administrațiile publice, centrele de cercetare, universitățile și organizațiile non-profit și se adresează și publicului larg.

Secretarul pentru acțiunea climatică, alimentația și mediul natural, Anna Barnadas , în timpul închiderii prezentării. „Această legătură între cunoștințe de încredere și decizii politice este din ce în ce mai esențială, motiv pentru care crearea Observatorului a fost o acțiune prioritară a l ‘ Strategia patrimoniului natural şi biodiversităţii Cataloniei 2018 , aprobat de Guvernul Generalitati de Catalunya el 491 ”, a evidențiat secretarul pentru Acțiune Climatică, Anna Barnadas, în cadrul zilei de prezentare. La rândul său, directorul general al politicilor de mediu și al mediului natural, Marc Vilahur, a subliniat că „ este nevoie de o nouă abordare a cunoașterii biodiversității, avem nevoie un model de lucru care îi înțelege complexitatea și integrează eforturile individuale pentru a obține un grad mai mare de cunoaștere a situației de criză globală din cauza pierderii biodiversității ”.

Spațiu de întâlnire

Momentul intervenției directorului General de Politici de Mediu și Mediu Natural, Marc Vilahur. Interacțiunea dintre toți entitățile care fac parte din rețea trebuie să permită Observatorului să funcționeze ca un loc de întâlnire între comunitatea științifică și instituțiile cu responsabilitate politică, cu scopul de a consolida utilizarea cunoștințelor științifice în elaborarea politicilor. Din acest motiv, Observatorul va fi organismul responsabil cu îmbunătățirea modului în care informațiile privind patrimoniul natural și biodiversitatea din Catalonia sunt organizate, integrate, tratate, diseminate și acordate accesului.

Observatorul va lucra pe patru axe tematice principale: distribuțiile și populațiile, locurile în care se află diferitele specii și habitate și numărul acestora, tendințele, deoarece modifică abundența și distribuția speciilor și habitatele de-a lungul timpului, presiunile și sensibilitățile, care sunt cauzele modificărilor observate și măsurile de conservare sau ce se întreprinde pentru conservarea acestor specii și habitate.

Angajamente mondiale

Observatorul va fi responsabil cu pregătirea tuturor informațiilor transmise la fiecare șase ani Comisiei Europene pentru a raporta situația speciilor și habitatelor de interes comunitar, precum și pentru a întocmi rapoarte. asupra stării naturii în Catalonia, cum ar fi Starea naturii 832 , care a fost prezentat un an și a jumătate în urmă. În plus, acesta este prezentat într-un moment cheie, care coincide cu cea de-a noua sesiune plenară a platformei interguvernamentale privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice. (IPBES), grupul interguvernamental pentru biodiversitate care inspiră această inițiativă catalană. „ Observatorul s-a născut inspirat de IPBES, o interfață globală între știință și politică care își propune să păstreze și să utilizeze în mod durabil biodiversitatea. Produsele sale includ diagnostice privind starea biodiversității globale, sprijin pentru noi politici, detectarea lacunelor de informații și schimbul de cunoștințe pentru a îmbunătăți procesul decizional ”, comentează Lluís Brotons, coordonatorul Observatorului. Din acest motiv, Lluís Brotons însuși a călătorit la Bonn (Germania) pentru a participa în calitate de membru al IPBES și de coordonator al inițiativei catalane la sesiunea care va dura toată săptămâna.

Cooperare, axa centrală

Observatorul este un spațiu de întâlnire și colaborare deschis tuturor entităților care generează cunoștințe utile pentru barajul deciziilor în domeniul naturii. Pentru a realiza acest lucru, ea constă din trei piese cheie: forumul de participare, un spațiu de dialog între membri; biroul tehnic, care îi coordonează activitatea; și proiectele integrate în Observator, proiecte științifice ale diferitelor instituții care colaborează cu Observatorul și elaborează informații utile pentru luarea deciziilor

Roata de viteză din roata de decizie

Observatorul va lucra la colectarea de informații directe asupra naturii în mai multe moduri, convertind aceste date cu cunoștințe, întocmind rapoarte care să integreze rezultate și informații din diferite surse pentru a face diagnostice asupra stării naturii și, într-un al patrulea nivel, face propuneri concrete pentru îmbunătățirea procesului decizional

Catalonia pierde biodiversitate Fructul acestei strânse colaborări între entități, la sfârşitul lui 2022 Primul produs al Observatorului ar putea deja să fie creat: raportul privind „Starea naturii în Catalonia 2020. Acest raport a estimat că, în medie, populațiile de animale din Catalonia au scăzut cu unu %% în ultimele două decenii, că pădurile se extind într-un mod neordonat de către teritoriu sau că avem foarte puține cunoștințe despre mediul marin de pe coastele noastre. „La acel moment Observatorul se afla într-o fază foarte preliminară, dar pregătirea acestui raport ne-a arătat deja întregul potențial al cooperării între instituții, ceea ce ne-a permis nu numai să punem ordine în ceea ce știm deja, dar și să detectăm unde trebuie umplute golurile de cunoștințe ”, spune Sergi Herrando, coordonatorul științific al ‘ Observator Detectivi de mamifere Pentru a umple unul dintre aceste lacune, Observatorul a lansat și primul său proiect de cercetare integrată de la început în cadrul Observatorului: primul Atlas al mamiferelor din Catalonia , un proiect de trei ani care își propune să afle cum sunt populațiile de mamifere în prezent în Catalonia.

Între Iulie și septembrie în Pirinei, iar între mai și iulie în restul țării, peste o sută de persoane fac voluntariat va colecta date despre mamiferele care trăiesc în Catalonia. Pentru a colecta datele într-un mod sistematic, harta Cataloniei a fost împărțită în cadrane de 25 kilometri, iar fiecare voluntar face cinci tipuri diferite de eșantionare pentru a detecta animalele în al căror cadran este responsabil. „Fără participarea cetățenilor, ar fi imposibil să suportăm costul eșantionării exhaustive a țării – explică Maria Mas, coordonatorul Atlasului Mamiferelor – , și cu atât mai mult pentru că este necesară prelevarea de păduri, țărmuri și spații deschise, amplasarea camerelor orientate. aparat foto, tuburi de colectare a părului și dispozitive pentru detectarea ultrasunetelor liliecilor și prelevarea de probe noaptea și trei în timpul zilei în fiecare cadran.” . Răspunsul la acest prim apel din partea Observatorului a fost spectaculos, până la punctul în care mulți oameni au fost nevoiți să rămână în afara proiectului în acest prim an. „Sperăm ca anul viitor să ne putem asuma un volum mai mare de voluntariat și să extindem capacitatea de a ajunge în țară” , are încredere în Mas. Anul acesta, peste o sută de voluntari iau parte la colectarea datelor. 1916182 Sursa: 4009166 Climate Action prezintă Observatorul patrimoniului natural și al biodiversității din Catalonia