Agenția Catalană de Apă (ACA) și Consorțiul Besòs Tordera (CBT) au întreprins diverse acțiuni în acest weekend pentru a evalua și a minimiza impactul stingerii incendiului într-o zonă industrială Montornès del Vallès. O mare parte din apa rezultată în urma stingerii incendiului a ajuns la stația de epurare Montornès, administrată de Consorțiul Besòs Tordera, care a reușit să rețină deversarea datorită rezervoarelor care au stocat apa (4. 500 m 3 ) și care vor fi tratate într-un mod progresiv și controlat. Acest lucru a făcut posibilă limitarea efectului asupra tratamentului biologic, care a continuat să funcționeze fără întrerupere. O mică parte din deversare a ajuns în mediu (râul Besòs) prin revărsări, care sunt infrastructurile care servesc la evacuarea unei părți din apa pluvială care nu poate fi preluată de colectorul care transportă

Pe parcursul zilei de sâmbătă, ACA și Consorțiul Besòs Tordera au efectuat mai multe controale în care s-a constatat prezența unei foi albicioase în apa din râul Besòs, rezultat al scurgerii rezultată în urma stingerii incendiului, iar prezența peștilor morți în diferite secțiuni ale râului, care au fost îndepărtați de ADF 206, în coordonare cu consiliile orășenești din Montcada i Reixac și Santa Coloma de Gramenet. Deja în aceeași sâmbătă, odată ce incendiul a fost declarat stins, prin Consorțiul Besòs Tordera, s-a lucrat la curățarea tronsonului colectorului din care a ieșit apa de stingere a incendiilor, prin revărsări cu un camion cubanez, pentru a pune capăt deversare la mijloc.

Luni, tehnicieni de la ACA și Consorțiu au efectuat noi controale de la Montornès până la gura râului pentru a preleva noi probe de apă (în mai multe tronsoane ale râului). ) și analizează dacă se mai observă prezența peștilor morți (unele exemplare au fost găsite izolat). Vizual, râul își prezintă colorația obișnuită. Se analizează și starea colectorului și a stației de epurare, care a revenit în funcționarea normală în această dimineață, urmând să fie analizată scurgerea cauzată de stingerea incendiului depozitată în rezervoare în stația de epurare. Odată ce rezultatele diferitelor analize sunt disponibile (la sfârșitul acestei săptămâni), toate informațiile episodului vor fi colectate și se va deschide un fișier pentru a analiza care sunt următoarele acțiuni care sunt efectuate.

Investiție planificată de 206 MEUR În planul de management pentru perioada – 2027, care este în prezent în domeniul public, există o investiție planificată de 63 MEUR în măsuri precum construirea sistemelor de reținere a apelor pluviale și execuția de amenajări pentru minimizarea impactului asupra mediului al descarcării sistemelor unitare în rețeaua aval, care se vor articula prin subvenții destinate organismelor locale.

De asemenea, între 2022 și ACA va aloca 8,5 milioane de euro în proiectul de redresare a mediului înconjurător al râului Besòs, care va consta în refacerea de mediu a tronsonului final al râului Kisses, care poate include și probleme de minimizare.

În același timp, ACA lucrează cu centre de referință, clustere și companii din sector pentru a căuta soluții de detectare a apelor uzate, detectând în prealabil prezența poluanților și permițând stații de tratare cu cea mai mare capacitate de reținere a apei dintr-un astfel de episod.

Sursa: ACA și Consorțiul Besòs Tordera intensifică controalele pentru a evalua impactul stingerii incendiilor într-o proprietate Montornès del Vallès de pe râul Besòs