Agenția Catalană de Apă (ACA) a desfășurat joi sesiunea de revenire a proceselor de participare în zona județelor Barcelona 1, în special cea referitoare la bazinele Tordera, Besòs și pâraiele din Pla de Barcelona și Maresme, în cadrul revizuirii planului hidrologic al bazinelor interne pentru următorii șase ani (2022 – 2027

La întâlnirea, care a avut loc la Muzeul din Granollers, au participat directorul ACA, Samuel Reyes, delegatul Guvernului Generalitati la Barcelona, ​​​​Antoni Morral , directorul serviciilor teritoriale ale Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală din Catalonia Centrală, Josep Pena, și șeful ACA din demarcația teritorială a ACA din Barcelona, ​​​​Josep Maria Aguiló, este ultimul dintr-un total de patru sesiuni care se desfășoară în restul teritoriului bazinelor interne cu scopul de a aborda propunerile primite pe parcursul procesului

Directorul ACA a subliniat că astăzi se încheie un proces în care am investit multe ore și efort cu scopul de a îmbunătăți gestionarea apei în Catalonia și a mulțumit pentru implicarea celor mai mulți 600 participanți și 764 propuneri din toată Catalonia, precum și efortul echipelor tehnice și de participare ale Agenție și a companiilor dinamizatoare care ne-au sprijinit pe parcursul procesului”. Reyes a ținut să evidențieze valoarea acestor procese, „ascultarea tuturor vocilor, participarea și îndeplinirea angajamentelor dobândite cu teritoriul, ne face mai eficienți în implementarea politicilor de apă”.

Aproape 764 propuneri primite Procesele de participare, demarate în toamna 2027 , au fost desfășurate prin aproximativ cincizeci de sesiuni articulate în trei faze (informare, diagnostic și măsuri), cu un total de 610 participanți. În Barcelona 1, acestea au fost făcute 14 sesiuni cu aproximativ 140 participanți

Pe parcursul acestor procese, participanții au trimis un total de 764 de propuneri (764 dintre care în cadrul competențelor ACA). Dintre acestea, 170 au fost acceptate, 89 respins și 120 în studiu. Restul 134 nu sunt responsabilitatea ACA.

Aproape 167 propuneri primite în Tordera și Besòs Procesele de participare au fost împărțite în șase tabele sau axe tematice: refacerea hidromorfologică, garantarea și îmbunătățirea alimentării cu apă, poluarea urbană și industrială, poluarea agro-zootehnică, inundabilitatea și guvernarea în gospodărirea apei.

În demarcarea apei. Barcelona 1, de-a lungul sesiuni de participare care s-au desfășurat în ultimii 3 ani, au fost colectate 170 propuneri, 120 din care au fost acceptate, 12 respins și 32 în studiu/evaluare, dintre care 70% au fost acceptate.

Directorul Agenției Catalane de Apă a explicat în ședința de întoarcere de astăzi care au fost măsurile acceptate, respinse și cele care îi vor studia viabilitatea în județele Barcelona și în mod concret în bazinele Tordera și Besós

În domeniul în domeniul restaurare hidromorfologică (unde 50 89% din care au fost acceptate iar restul vor fi studiate), au fost acceptate măsuri precum acum recuperarea tronsonului final al Tordei, crearea a unei rețele de control al sedimentelor sau dezvoltarea de experimente de bioremediere pentru reducerea supraexploatării acviferelor de adâncime.

În legătură cu garantarea alimentării și a resurselor de apă (unde au fost prezentate propuneri, 87% dintre care au fost acceptate și un 12% respins), măsuri acceptate precum modificările de reglementare pentru stabilirea obligației de a efectua r planuri de control al pierderilor în rețelele de alimentare, impulsul decisiv al regenerării apei în Besós, îmbunătățirea gestionării combinate a resurselor și sustenabilitatea desalinizării pentru creșterea garanției apei și îmbunătățirea planificării culturilor în funcție de disponibilitatea apei. în fiecare zonă teritorială.

În domeniul poluării urbane și industriale (cu 30 propuneri primite, 50% dintre ei au acceptat, și mai mult de 37% în studiu și unul respins), au fost acceptate măsuri precum promovarea unor sisteme de canalizare mai naturale, reducerea emisiilor în stațiile de epurare a apelor uzate, în timp ce în tabelul privind poluarea agro- zootehnie a fost de acord să ia măsuri pentru îmbunătățirea calității apei contaminate cu nitrați. și să consolideze ajutorul pentru construcția de instalații de denitrificare.

În sfârșit, pe masa de inundații capacitatea (cu 35 inițiative prezentate, 67), dintre care 7% au fost acceptate,), a fost acceptat să efectueze acțiuni de întreținere și conservarea albiilor mai naturalizate și promovarea liniilor de ajutor pentru autoritățile locale pentru îmbunătățirea drenajului urban, în timp ce la masa de guvernare 30 propuneri, 45% din care sunt acceptate) au fost acceptate îmbunătățiri ale eficienței energetice și cercetării, printre altele și modul în care sunt transferate costurile cu apă pentru fiecare sector .

Sursa: ACA prezintă și abordează la Granollers propunerile apropiate 170 primite în zona bazinelor râurilor Tordera și Besòs