Criza economica continua sa-si arate coltii, iar numeroase familii care au copii cu varste intre 0 si 3 ani nu-si mai permit sa plateasca taxele cuprinse intre 200 si 400 de euro lunar percepute de crese. in multe cazuri, mamele sunt in somaj si au grija ele insele de cei mici sau apeleaza si la ajutorul bunicilor, in situatiile in care acest lucru este posibil.

Uneori insa ele au nevoie de cateva ore libere, pentru a merge la medic, la un interviu pentru un serviciu, la sala de gimnastica, la un centru de infrumusetare sau pur si simplu simt nevoia sa fie singure timp de cateva ore. Pentru astfel de situatii, exista abonamentele pe numar de ore. Acestea sunt foarte utile si pentru cazurile in care parintii vor sa verifice timp de cateva zile cum se adapteaza copilul la cresa si cum se intelege cu educatoarele.
Abonamentele pe numar de ore exista doar la anumite crese (de exemplu, in Castellon de la Plana se gasesc la cresele „Colorins” si „Delimon”). Pot fi pe 10 sau pe 20 de ore si nu au limita de valabilitate. Unele crese au si abonamente pentru 30 de ore. Pretul lor depinde de fiecare cresa in parte, dar, in general, se situeaza in jurul sumei de 40-60 de euro pentru 10 ore si 80-120 pentru 20 de ore. Nu este inclusa mancarea, care poate fi adusa de acasa sau pentru care se poate plati aparte. Nu se achita taxa anuala de inscriere, iar copilul poate fi adus la orice ora si luat atunci cand parintii isi termina treburile, fara a anunta in prealabil, cat timp se incadreaza in orarul de functionare al cresei. in general, cresele sunt deschise intre orele 7.30–19.00.