Secretarul general pentru Sport și Activitate Fizică, Anna Caula, a prezidat astăzi prezentarea Freeride World Tour Baqueira Beret, proba de schi și snowboarding în afara pistei care inaugurează circuitul 2023 al acestor sporturi spectaculoase. În cadrul evenimentului, desfășurat la Muzeul și Centrul de Studii Sportive Dr. Melcior Colet, din Barcelona, ​​Anna Caula a asigurat că acest eveniment „promovează sporturile de iarnă și consolidează Catalonia ca țară a zăpezii”, în același timp că proiectează țara în lume.

După ninsorile abundente din ultimele zile, cu peste un metru de zăpadă, cei mai buni riders din lume se vor vedea pe 28 ianuarie în cea de-a doua ediție a Freeride World Tour (FWT) care pentru al doilea an consecutiv va reunește pe Baqueira Beret cei mai buni 50 de schiori și snowboarderi din lume, printre care catalanii Aymar Navarro, Abel Moga și Elisabet Marina.

Potrivit Annei Caula, evenimentul, unul dintre cele mai bune spectacole de sporturi de iarnă care va avea loc în perioada 28 ianuarie – 2 februarie în stațiunea aranese, „promovează sporturile de iarnă și consolidează Catalonia ca țară a zăpezii”, în afară de proiectarea Cataloniei către lumea și „punându-l pe harta lumii freeride” într-un sport „spectaculos, singular și exclusivist” care „generează un mare interes și atrage noile generații”.

Secretarul general al Sportului și Activității Fizice a subliniat, de asemenea, importanța găzduirii unor evenimente de această relevanță, care „nu sunt un lucru absolut, ci fac parte din sportul circular: este necesar să se profite de proiecția competiții mari pentru a arăta repere în rândul celor mici, astfel încât să vrea să încerce, să crească baza și să vadă că este ultimul punct la care pot ajunge”.

În acest sens, Anna Caula a reamintit succesul programului Esport Blanc Escolar, promovat de Guvern cu colaborarea agenților și instituțiilor, care „pune prima piatră a viitorului” în domeniul schiului, al snowboardului și al schiului de fond în toate. școlile din Pirinei, apărând totodată că sporturile de iarnă „aparțin și femeilor și prezența lor trebuie făcută mai vizibilă”.

Xavi Ubeira, director comercial al Baqueira Beret, și-a exprimat satisfacția că testul „s-a consolidat” în doi ani și că va fi foarte atractiv datorită faptului de inaugurare a circuitului din acest an. El a mai explicat că, în paralel cu proba absolută, se va desfășura și o competiție Freeride Junior Tour, cu sprijinul Esportcat și al Primăriei Naut Aran, care stă „baza” dezvoltării acestui sport.

La rândul său, David Samper, președintele Federației Catalane de Sporturi de Iarnă (FCEH), s-a felicitat pentru succesul ediției desfășurate anul trecut la stația Aranese și a subliniat importanța pe care entitatea o acordă promovării sporturilor de zăpadă prin intermediul Program Esport Blanc Escolar pentru ca cei mici sa treaca etape pana la nivelul tehnic. În cadrul testului de aranese, FCEH va organiza ateliere în „sat” cu cei mai tineri schiori din Val d’Aran pentru a atrage noi practicanţi în sporturile de iarnă. El a mai arătat că FCEH lucrează deja pentru a include disciplina freeride în proiectele de promovare a acestor sporturi.

În final, au luat cuvântul cei trei sportivi catalani care vor participa la Freeride World Tour Baqueira Beret 2023: Abel Moga, medaliat cu argint al ediției 2022 la Baqueira; Aymar Navarro și Elisabeth Marina de la Barcelona, ​​care vor debuta pe circuit. Schioarea și-a arătat dorința atât de a face o performanță grozavă la Baqueira, cât și de a crește numărul de femei la aceste discipline. „Suntem puține femei, dar avem loc de creștere și foarte mult de contribuit în acest sport. Riscul poate fi reglat și toată lumea se poate bucura de el”, a declarat el.

Evenimentul, care va avea loc în partea de nord-vest a Tuc de Baciver, are sprijinul Secretariatului General pentru Sport și Activitate Fizică (SGEAF), Caixabank, Diputació de Lleida, Consiliul Local Naut Aran și Conselh Generau d’Aran, pe lângă colaborarea Federației Catalane de Sporturi de Iarnă (FCEH).Numirea va fi transmisă în direct de la ora 12, sâmbătă, 28, prin Teledeporte și RTVE Play, pe lângă un rezumat amânat atât la Movistar TV, cât și la Esport3. Pe de altă parte, poate fi urmărită și pe www.freerideworldtour.com.

Freeride World Tour a devenit reperul global care reunește cele mai bune figuri masculine și feminine pe schiuri și snowboarduri în această modalitate, în care curajul și creativitatea sunt primordiale. Circuitul are cinci etape, între Europa și Canada, dintre care prima se desfășoară la Baqueira Beret.

sursă: A prezentat Freeride World Tour Baqueira Beret 2023, un test care plasează Catalonia „pe harta lumii” a acestui sport și ajută la generarea de repere printre cei mai tineri