Comisia Teritorială de Urbanism din Tarragona, prezidată de directorul general de planificare a teritoriului și urbanism, Agustí Serra, a aprobat astăzi proiectul de restaurare a Prats d’Albinyana de la Pineda, în Vila-seca, promovat de Autoritatea Portului Tarragona (APT). Recuperarea acestei zone umede, inclusă în Rețeaua Naturii 2000 și în Planul Zonelor de Interes Natural (PEIN) este o condiție prealabilă indispensabilă pentru ca portul Tarragona să demareze lucrările de creare a acestuia. Zona de Activități Logistice (ZAL)

ZAL va avea un total de 92 hectare și va implica un public de investiții din partea Autorității Portului Tarragona de 72, 8 milioane de euro. Acesta va fi situat în zona portului, în municipiul Vila-seca și adiacent orașului La Pineda. Planul special de management al ZAL a stabilit, ca măsură compensatorie pentru impactul său asupra mediului, necesitatea realizării unui proiect de restaurare și management în zona Prats d’Albinyana

Sunt , 72 hectare situate lângă locul unde va fi amplasată ZAL, într-o zonă aparținând Roșii. Natura 2000, în special în zona Séquia Major, care include două sectoare separate: Séquia Major în sine și Prats d’Albinyana. Ambele zone sunt incluse și în Planul Zonelor de Interes Natural (PEIN). Prin mijlocul zonei străbate un canal de scurgere, drenând apa pluvială conținută de varianta Vila-seca (A-7). În plus, o parte din zona Prats d’Albinyana este listată ca zonă umedă pe plaja Prats din Vila-seca. Ca moștenire culturală, se remarcă prezența vestigiilor arheologice ale satului roman Cal·lípolis.risc datorită presiunilor și impacturilor constante ale mediului, care au dus la o pierdere continuă a biodiversității. Pentru a inversa această situație este necesară refacerea spațiului cu crearea de habitate asimilate valorilor care au fost degradate.

O mare lagună centrală

Proiectul aprobat propune devierea canalului de scurgere al actualei A-7 spre limita de est a zonei Rețelei Natura . , învecinată cu zona delimitată a sitului arheologic Cal·lipolis pentru a se scurge în port, sub viitorul dig.

Aceasta va crea o mare lagună, cu insule care ar putea fi mare atractiv pentru grupurile de stârci sau chiar pentru pescăruşul corsican. Această distribuție ar permite o mai bună tratare integrată a ariei protejate fără prezența unui canal la mijloc.

Pe de altă parte, în Planul Special de Management al ZAL se precizează că refacerea completă a Prats d’Albinyana, va fi necesară mutarea contradictoriului vestic în afara domeniului de aplicare al Rețelei Naturii 2000. În consecință, actualul dig va trebui să fie demontat și reumplut cu material adecvat pentru a construi plaja lângă dig și pentru a putea reproduce habitatele de coastă. Aceasta va însemna eliminarea primilor 600 metri ai digului și includerea acestui nou spațiu eliberat pe plaja din La Pineda. Proiectul de restaurare propune crearea unei lagune temporare și a unui sistem de dune chiar pe plajă. Bugetul pentru lucrările de restaurare este de 1,6 milioane euro, cu o perioadă de execuție de 12 luni

% 84% din terenul acoperit de proiectul de restaurare Prats d’Albinyana este proprietate publică. Cât despre terenul proprietate privată, acesta va fi obținut prin expropriere. Consiliul Executiv a declarat marți urgentă ocuparea proprietății și a drepturilor afectate de expropriere pentru acest proiect de restaurare.

Sursa: A aprobat proiectul de refacere a mediului al Prats d’Albinyana de la Pineda, în Vila-seca