Guvernul Grindeanu – Dragnea nu a ținut cont de protestele din toată țara și a aprobat în această seară ordonanța de guvern care va scoate din închisori politicienii condamnați pentru corupție.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Florin Iordache, la finalul ședinței de Guvern care a început la ora României, 19:45.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern astăzi am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completarea legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor (…) La prima lege, cea care vizează graţierea unor pedepse am eliminat, aşa şi cum a fost în proiectul iniţial şi nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele cu violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare, şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului„, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, potrivit paginii web a TVR.

Aprobarea grațierii printr-un proiect de lege care va merge în parlament, unde PSD și ALDE dețin majoritatea, și modificarea codului penal prin ordonanță a fost o surpriză totală pentru opinia publică contrară acestor măsuri.

Guvernul nu a ținut cont nici de opoziția instituțiilor justiției din România care au dat deja un aviz negativ proiectului de amnistiere a condamnaților pentru abuz în serviciu și cu un prejudiciu sub 200.000 de lei.

Modificarea Codului Penal va reduce semnificativ pedepsele pentru astfel de fapte de la 7 ani de închisoare la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenzi.

”S-a eliminat punerea in miscare la plangerea prealabila. Cuantumul a ramas in valoare la 200 de mii de lei. Nu va fi nimeni sanctionat sub aceasta suma, dar prejudiciul se va recupera in civil”, scrie Hotnews.ro care prezintă și o listă a politicienii „norocoși”.

Printre politicienii condamnați pentru abuz în serviciu sau cei care sunt judecați acum și vor beneficia de modificarea Codului Penal se numără și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Președintele PSD și liderul neoficial al cabinetului Grindeanu a fost acuzat de către DNA in iulie 2016 de instigare la abuz in serviciu si de instigare la fals intelectual in dosarul in care este trimis in judecata alaturi de fosta sotie.

Intențiile guvernului Grindeanu – Dragnea au fost criticate de zeci de mii de oameni care au manifestat în ultimele săptămâni în mai multe orașe din țară.

Acțiunea executivului PSD – ALDE i-ar putea nemulțumi și pe partenerii europeni, mai ales că ultimul raport MCV conținea o recomandate specială împotriva unei grațieri a corupților.

Partidul Național Liberal pregătește o moțiune de cenzură, iar președintele României Klaus Iohannis consideră că trăim o zi neagră.

Mii de români au ieșit în stradă în București și în alte orașe din țară, la aflarea veștii. În ultimele zile, grațierea corupților a fost refuzată și de români din diverse capitale europene care au manifestat împotriva politicii guvernului PSD-ALDE.

Aici se poate citi textul complet al ordonanței de modificare a codului penal.