Trenurile de mare viteză AVE, Alvia și AVANT au fost oprite joi dimineață din cauza unei defecțiuni provocate de un nou furt de cablu în apropierea stației Vilafranca del Penedes.

Compania națională de căi ferate din Spania, RENFE, a anunțat că cel puțin 20 de trenuri au fost oprite și peste 7000 de pasageri sunt afectați de această avarie.

Majoritatea persoanelor afectate sunt în Catalonia, unde rețeaua de trenuri regionale Rodalies nu are probleme, dar avaria produsă la kilometrul 570 le dă planurile peste cap și călătorilor din Madrid.

Mulți pasageri care se pregăteau să plece cu un tren AVE din Madrid au fost nevoiți să rămână în Atocha și așteaptă o soluție din partea companiei RENFE.

Furturile de cablu de cupru sunt tot mai frecvente în ultimii ani și în ultimele luni au avut loc mai multe operațiuni împotriva bandelor de hoți care jefuiesc instalațiile electrice din toată Spania.

10 români și 4 dominicani au fost arestați în 16 septembrie de agenții Gărzii Civile și Mossos de Esquadra care au apreciat un prejudiciu de 450 de mii de euro.

Primele informații indică faptul că defecțiunea ar fi fost provocată de furtul unui cablu de fibră optică care afectează sistemul de schimbare a liniilor și securitatea trenurilor de mare viteză. Autoritățile se străduiesc să restabilească transportul feroviar.