Sănătatea publică din România mai este publică doar cu numele, pentru că în realitate totul se plătește în spitalele publice, de la lenjeria de pat, pansamente și până la operații.

Cu toate acestea, statul român îi va obliga pe toți cetățenii, inclusiv pe cei care nu au venituri, să plătească asigurări publice de sănătate.

În această categorie intră și românii din străinătate, care muncesc și trăiesc afară, dar continuă să aibă carte de identitate cu domiciliul legal în România.

Persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate. Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei„, a spus consultantul fiscal Adrian Benta pentru Hotnews.ro.

Noua regulă, prevăzută în Codul Fiscal promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, îi vizează pe toți cetățenii români din țară sau străinătate, indiferent dacă au venituri sau nu.

Articolele 180 – 182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri. In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate”, a mai precizat Adrian Benta.

În aceste condiții, românii din străinătate care vor să evite plata acestei contribuții ar trebui să renunțe la domiciliul din România, prin obținerea unui pașaport CRDS, să obțină calitatea de co-asigurat sau să demonstreze că beneficiază de asisgurări de sănătate în țara în care s-au stabilit.

Românii din străinătate care nu sunt obligați să plătească

Consultantul fiscal Cornel Grama a precizat tot pentru Hotnews.ro care sunt persoanele care sunt exceptate de la plata acestei contribuții către fondul asigurărilor de sănătate din România.

“Art.153 (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) – e), care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care produce efecte pe teritoriul României și fac dovada valabilității asigurării, în conformitate cu procedura stabilită prin ordin comun al președintelui A.N.A.F. și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate.”

„Prin urmare daca o persoana, cetatean roman, care se afla in strainatate, de pildă în Spania, avand inca domiciliul in tara, daca poseda o asigurare medicala in sistemul de securitate sociala din Spania, dar care produce efecte pe teritoriul Romaniei si face dovada valabilitatii acesteia la ANAF, va fi exceptata de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in Romania.”, precizează Cornel Grama care susține că „daca acea persoana in schimb lucreaza fara forme legale (la negru) sau nu are incheiata o asigurare medicala in conditiile art 153 alin (2) de mai sus atunci va trebui sa plateasca acea suma minima de 66 lei/luna, in conformitate cu prevederile art 180 din Codul Fiscal care se va aplica de la 01.01.2016.

Art. 180. – (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

Pentru românii din Spania situația este cu atât mai complicată cu cât legislația spaniolă actuală prevede accesul la asistența sanitară pentru cetățenii europeni doar dacă au NIE, pe care îl pot obține doar în baza unui contract de muncă sau dacă deschid o afacere pe cont propriu. Cetățenii comunitari care nu au un loc de muncă și nici nu sunt înregistrați ca șomeri în căutare de muncă riscă să piardă acoperirea sanitară în Spania.

În astfel de condiții, românii fără contract din Spania ar putea ajunge să plătească asigurări în România, dar să fie lipsiți de asistență sanitară în țara de reședință.

Cum se obține rezidența în Spania

Documente necesare pentru obținerea asistenței sanitare gratuite în Spania