Se numește Spaţiul Privat Virtual și este primul serviciu electronic pus în funcţiune în România prin intermediul căruia o persoană fizică poate consulta online propria situaţie fiscală.
Pentru a accesa Spaţiul Privat Virtual, persoanele fizice trebuie să se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.

Comunicarea electronică în Spaţiul Privat Virtual se face atât dinspre contribuabil către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cât şi dinspre fisc către contribuabil.
Contribuabilii au acces la mai multe informaţii privind propria situaţie fiscală, respectiv soldul obligaţiilor neachitate, decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta) şi nota privind obligaţiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informaţiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online. Se pot verifica online şi informaţiile din declaraţia 112, respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuţiile de asigurări sociale în funcţie de veniturile realizate.

Proiectul se află în continuă dezvoltare şi se vor extinde categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre şi dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credenţiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Persoanele fizice care se vor înregistra în sistemul electronic vor avea la dispoziţie adrese de email şi numere de telefon ale Direcţiei asistenţă contribuabili din cadrul ANAF pentru a cere explicaţii cu privire la obligaţiile de plată sau pentru a solicita alte informaţii.

Serviciul va fi dezvoltat treptat, potrivit Ministerului Finanţelor, în baza unui calendar care urmează să fie finalizat în luna decembrie 2015.

Spaţiul Privat Virtual a fost lansat la jumătatea lunii septembrie ca proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov. Acum, aplicaţia prin care contribuabilii pot comunica online cu administraţia fiscală poate fi accesată de contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Teleorman şi Vaslui, judeţe cordonate de Direcţiile Generale Regionale de Finanţe Publice Iaşi, Ploieşti şi Timişoara, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice.

De la lansarea proiectului pentru Bucureşti şi Ilfov, au fost aprobate în cadrul aplicaţiei electronice aproximativ 3.000 de cereri şi au fost solicitate şi descărcate peste 8.850 de documente. Noul serviciu este disponibil gratuit, 24 de ore din 24.