Toti cetatenii europeni trebuie sa solicite numarul de identificare a strainilor (NIE), la Politie, daca vor sa stea mai mult de 3 luni in Spania.

Depasirea acestei perioade de sedere implica faptul ca persoana doreste sa-si stabileasca temporar rezidenta in Spania. Legislatia spaniola ii obliga pe europeni sa solicite un numar de inregistrare, abreviat NIE, in baza caruia pot sa munceasca si sa locuiasca in Spania o perioada mai lunga de timp.

Toti cetatenii europeni au dreptul sa primeasca certificatul de inregistrare NIE daca indeplinesc conditiile stabilite de lege, si de la 1 ianuarie 2007 cetatenii romani sunt cetateni comunitari.

Prevederi legale privind obtinerea certificatului de rezidenta comunitara (NIE)

Pentru obtinerea certificatului de rezidenta / „foaia verde” care include si NIE (numarul de identificare personal) cetatenii comunitari, inclusiv cetatenii romani, trebuie sa se gaseasca intr-una din aceste situatii:

  • trebuie sa lucreze pentru un angajator sau pe cont propriu in Spania sau sa faca dovada ca dispun pentru ei insisi si pentru membrii familiei de resurse materiale suficiente si poseda o asigurare medicala completa, care sa acopere toate riscurile in Spania;
  • este nevoie sa dovedeasca inscrierea intr-o institutie publica sau privata de invatamant, acreditata sau finantata de administratia spaniola pentru studii sau formare profesionala, si sa detina asigurare medicala completa care sa acopere toate riscurile in Spania;
  • trebuie sa fie membri de familie care insotesc sau se alatura unui cetatean al Uniunii care indeplineste el insusi conditiile mentionate anterior.

Pentru eliberarea certificatului de inregistrare (asa-zisul permis de rezidenta) trebuie platita taxa fiscala, a carei valoare este egala cu cea platita de cetatenii spanioli pentru obtinerea sau schimbarea documentului de identitate, fiind actualizata anual. 

Unde trebuie sa solicit eliberarea certificatului de rezidenta NIE

Numarul de identificare a strainilor – NIE (Numero de identidad de extranjeros) este eliberat de catre Directia Generala de Politie din Spania.
(Consulta lista adreselor sectiilor de politie din Spania care elibereaza certificatul NIE)

Certificatul NIE poate fi acordat cetatenilor straini aflati pe teritoriul Spaniei care au drept de rezidenta sau care au initiat demersurile in acest sens, precum si anumitor cetateni straini din motive economice, profesionale sau sociale. Acesta va fi mentionat in toate documentele intocmite cetateanului respectiv.

Mi se poate refuza acordarea rezidentei in Spania ca cetatean european?

Da. Autoritatile spaniole pot sa refuze inregistrarea in Registrul Central al Cetatenilor Straini sau poate fi decisa chiar expulzarea sau retrimiterea in tara de origine pentru motive de ordine, siguranta sau sanatate publica, in conformitate cu legislatia privind ordinea si siguranta publica.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}