Activitatea de donare și transplant de organe și țesuturi în Catalonia continuă să crească într-un ritm bun aceasta 2022, și sunt deja 9 din fiecare familii) sunt de acord să dea. Această creștere este vizibilă mai ales în acordul pe care trebuie să îl acorde familiile decedatului: de la 1 ianuarie până la 23 Aprilie 2022, spitalele catalane au reușit donatori reali de cadavre, reprezentând cu 8,8% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut 100). „O cifră care, dacă ar fi menținută până la sfârșitul anului, ne-ar permite să depășim din nou 40 donatori per milion de populație ”, contextualizează Jaume Tort, directorul Organizația Catalană de Transplant (OCATT) .

Și este că, după ravagiile pandemiei de COVID – 13, dinamica care ne-a determinat să devenim unul dintre liderii mondiali în donație și transplant, începe să se impună din nou cu niveluri de activitate care amintesc mai mult de 2019 decât ultimii doi ani.

Donațiile cresc

O donație se comportă foarte diferit în funcție de tipul de donator. În timp ce moartea creierului (creierului) scade cu un 38% (40 vs. 64), decesul în asistolie (cardiacă) crește cu unul 63% (52 vs. 40)) față de anul trecut. „Donarea în asistolie controlată a fost grav afectată de restricțiile spitalicești din cauza VOCID – 19 și acum, într-o situație mai normală, și-a recăpătat activitatea”, explică Tort.

87% din familii au donat, pe tot parcursul acestei 2022, consimțământul pentru donarea organelor și țesuturilor unei rude decedate în timpul interviului cu familia. „Vești foarte pozitive care explică, parțial, creșterea numărului de donatori. Situația actuală din centre, fără restricții din cauza pandemiei, permite un tratament normalizat cu pacienții și rudele și facilitează crearea spațiilor de încredere atât de necesare în același timp cu luarea în considerare a donației”, comentează. directorul „OCATT.

Donația de vii continuă să crească și în aceste primele luni ale anului 2022, 52 oamenii au donat în viață un rinichi, 14 mai mult 33, 3%) decât la sfârșitul Aprilie anul trecut. Împreună, spitalele catalane realizează 40 – 45% din donatorii de rinichi care trăiesc în stat

În ceea ce privește donarea de țesut în aceste primele luni de 2022 , a crescut considerabil și în aceeași perioadă a anului trecut, atât în ​​ceea ce privește numărul de donatori de cadavre gestionați 16, 6%; 596 vs. 596) ca în țesăturile obținute (13, 0%; 915 vs. 915)

Transplantele se accelerează

Datorită cifrelor bune de donație, transplanturile au crescut cu un , 4% în primele patru luni ale anului ( 511) comparativ cu anul precedent 374). Potrivit Tort, „această activitate va continua, iar totul indică faptul că în luna mai o vom închide cu mai mult de 100 noi transplanturi, am putea încheia anul relativ aproape de acele rezultate istorice ale anului 2019 ”. După tipul de organ, există o creștere a transplanturilor de rinichi (, 1%), a plămânilor 33, 5%) și pancreatice 49, 0%), în timp ce hepatic (-5) și cardiac (-1) sunt mai mici.

“ Rezultatele sunt foarte pozitive și pline de speranță, dar mai avem nevoie de încrederea societății în sistemul de transplant pentru a răspunde tuturor oamenilor care își așteaptă oportunitatea” , conchide Jaume Tort. A 30 aprilie 2022, 1. 206 oamenii încă așteaptă un organ în Catalonia. Donarea de organe în 365 º În această miercuri, 1 iunie, OCATT a organizat, anul acesta în colaborare cu Spitalul Universitar Bellvitge, sărbătorirea Zilei Donatorului de . , cu titlul „Donația în 365 º ‘. Evenimentul își propune să explice, prin experiența a șase invitați, donarea de organe din diferite puncte de vedere: societate, profesioniști și martori. Ruben Wagensberg și Andreu Dionís vor vorbi despre motivații, școli sau diversitate culturală și religioasă; Nicolás Manito și Maria Bodí, vor oferi viziunea profesioniștilor și vor explica funcționarea intraspitalicească a donației; iar Contxi Caballé, mama unui donator, și Elena Rosales, donatoare în viață, își vor depune mărturia la persoana întâi.

Va fi un eveniment în persoană, . 13. ), care va avea loc în sala de spectacole a Spitalului Universitar Bellvitge. Poate fi urmărită și de la distanță prin canalul de YouTube al Spitalului și pagina de Facebook OCATT

Nu există transplanturi fără donatori OCATT și Sistemul de Sănătate Catalan vor să evidențieze generozitatea și solidaritatea donatorilor și a familiilor sale, care datorită gestului său altruist au făcut un dar de viata si speranta multor oameni care il asteptau. Ei recunosc, de asemenea, munca și angajamentul tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății și din afara sănătății legați de procesul de donație și transplant care au contribuit la obținerea unor rezultate excelente în Catalonia. Și amintiți-vă că a deveni donator este la fel de ușor ca să vă decideți dorința de a fi donator și să o împărtășiți cu familia și prietenii dvs.

➕ Informații pe Canalul Donații și Transplant: https://trasplantaments.gencat.cat

➕ Informații despre evenimentul Zilei_Donatorului _ 2022: Donația în 215: https://trasplantaments.gencat.cat/ca/detall/agenda/Dia_Donant_ 2019

Sursa: 9 din fiecare 00 familiile spun da donației