Departamentul de Interne a publicat rezultatele Sondajului privind violența sexuală în Catalonia , primul sondaj de victimizare din Catalonia cu privire la acest tip de violență.

Sondajul, realizat în colaborare cu Departamentul de Egalitate și Feminism, este rezultatul dorinței Departamentului de a combate violența sexuală și are ca scop obținerea de date reale despre agresiunile sexuale , precum și consecințele sale asupra femeilor pentru a putea face față și eradica acest flagel. Colectează date despre abuzurile fizice, psihologice, economice, sexuale și asupra copiilor suferite de femeile care locuiesc în Catalonia. Una dintre particularitățile acestor tipuri de studii este aceea că permit cunoașterea figurii negre, fapte necunoscute de către forțele de poliție deoarece nu au fost semnalate.

Sondajul a fost realizat între Noiembrie și decembrie 2019, prin interviuri telefonice, până la un total de 10. 40 femei mai în vârstă decât 21 , rezidenți din Catalonia

Studiul identifică și cuantifică victimizarea sexuală suferită de femeile cu reședința în Catalonia prin 20 tipul de violență sexuală, precum și frecvența, circumstanțele agresiunii, agresorul, impactul și consecințele pentru femei și utilizarea serviciilor specializate ca urmare a agresiunii.

Dintre principalele rezultate se remarca faptul ca un 78, 8% dintre femeile care locuiesc în Catalonia au suferit cel puțin 1 dintre 21 fapte pentru care a fost solicitat sondajul deoarece au avut 14 ani și un 21 ‘ 4% au suferit cel puțin unul dintre aceste evenimente în cursul anului 2019. Femeile tinere (dintre 18) și 29 ani) sunt grupul cel mai victimizat; în special, unul 45, 2% din toate victimele 2019 sunt în acest grupa de vârstă

Rezultatele arată și multivictimizare, înțeleasă ca femei care au suferit mai mult de un eveniment. În acest sens, unul 13, 9% au a declarat că a fost victima a 5 sau mai multe acte pe parcursul anului 2019 și una 18%% au suferit 7 sau mai multe acte de violență sexuală în viața lor adultă

Faptele sub denumirea de violență sexuală normalizată cum ar fi precum comentariile sau gesturile sexuale, exhibiționismul, insistarea într-un mod enervant sau neplăcut atunci când femeia spune nu unei cereri de întâlnire, încolțirea și atingerea și frecarea fără violență sau oferirea de gratuități în schimbul favorurilor sexuale, sunt cele care

0,9% dintre femei au suferit viol sau tentativă de viol în timpul 2019 și 8,5% au suferit vreodată de acest viol 421989 .

Violență sexuală, tot din rețelele de socializare

Sondajul evidențiază, de asemenea, violența sexuală săvârșită prin a rețelelor sociale sau prin mijloace telematice, tinerele fiind grupul cel mai victimizat în aceste cazuri, unul 44, 5 %. Instagram este cel mai folosit canal pentru aceste atacuri (21%), urmat de Facebook 18 ‘5%) pe Whatsapp (15 ‘4%). În cazul atacurilor prin rețele, într-unul 33 ‘8% din cazuri agresorii sunt bărbați necunoscuți.

Pe de altă parte, 1,4% dintre femei au suferit hărțuire sexuală la locul de muncă în cursul anului 2019 și una %% au suferit la un moment dat în viața lor profesională.

În ceea ce privește profilul agresorilor, 45, 4% sunt bărbați cunoscuți de femei, cum ar fi partenerul, prietenul, cineva la serviciu etc., în timp ce străinii reprezintă 33, 4%. Agresorii necunoscuți sunt cei mai mulți agresori în cazurile de violență standardizată și violență digitală (47 ‘1% i 44 „Respectiv 8%.

Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că multe dintre aceste atacuri au loc în domeniul cuplului. Mai mult de 100% din constrângerea psihologică sau intimidarea împotriva femeilor pentru a întreține sex este exercitată aproape în întregime în acest domeniu. În cazul violului și al tentativei de viol, un 45% apar și în sfera partenerului sau fostului partener, în timp ce cele comise de un străin sunt cei 16 ‘6% din total.

În ceea ce privește atacurile de grup, acestea reprezintă 12, 6% din totalul evenimentelor produse în anul 2019 și aproape toate sunt evenimente incluse în blocul violenței normalizate: comentarii și gesturi imunitatea sexuală în cea mai mare parte și viraje minore.

Dacă se ia în considerare locația atacurilor, datele arată că 32% dintre evenimente au loc în spații private în care femeile ar trebui să se simtă mai în siguranță și confirmă necesitatea ca lupta împotriva acestui tip de violență să includă toate situațiile și toate spațiile de viață ale femeilor.

Rată scăzută de reclamații

Deși aproape jumătate (una %) dintre femeile care au suferit o infracțiune o consideră o faptă penală, nivelurile de raportare a agresiunii sexuale sunt foarte scăzute, doar 6,5% dintre femei au raportat-o ​​pe . (a ‘8% dacă faptele sunt considerate din anii 15. În cazul celor mai grave agresiuni, acest procent se ridică la 11 ‘4% și respectiv la 16%. Aceste cifre arată că există o figură mare neagră; numai 13 din fiecare 100 Femeile au depus o plângere având în vedere toate faptele suferite în viața lor adultă.

Printre motivele pentru care femeile spun că nu denunță se numără și faptul că nu le consideră atât de serioase încât să le denunță și să înceapă procesul pe care îl implică toate acestea sau teama că credibilitatea lor va fi pusă la îndoială. În plus, sondajul mai arată că lipsa de informații, atât asupra procesului, cât și asupra cărora sunt pedepsite agresiunile, reprezintă bariere în calea raportării agresiunilor sexuale.

Pe de altă parte, femei care au raportat o evaluare foarte pozitivă a serviciilor Mossos d’Esquadra la momentul primirii plângerii, cu o evaluare medie de 8 puncte pe

În sfârșit, Sondajul arată că sentimentul de nesiguranță și teama de agresiune limitează dreptul femeilor de a se bucura de libertatea spațiului public și le obligă să fie tensionate și alerte. Mai mult de jumătate dintre cei intervievați declară că evită întotdeauna sau foarte des să treacă pe lângă sau să facă sport în anumite locuri, își schimbă traseul sau sunt în tensiune în locuri singuratice și mai mult de unul 42% încearcă să nu meargă singur noaptea sau să intre în locuri unde majoritatea sunt bărbați.

Sursa: Unu 80 „8% dintre femei au suferit o formă de violență bazată pe gen de-a lungul vieții