Puţini sunt cei care au vizitat Valencia în ultimul timp și au ajuns să spună că este un oraș de care nu au fost încântaţi. Valencia este un oraș care a trăit o spectaculoasă recuperare turistică în ultimele decenii. Se spune că acum vreo 50 de ani la intrarea în Valencia era pus un afiș pe care scria „vizita orașului: 10 minute”, pentru că după 10 minute începeai să te plictisești.

Acum însă nu îți ajung câteva zile. Acesta ar putea fi un top 5 al obiectivelor turistice care nu ar trebui să rămână necunoscute pentru nimeni dintre cei care vizitează „orașul luminii”:

Piața Primăriei – este centrul civic al orașului fiind flancată de două clădiri simbolice, cea a Primăriei și a Poștei. Se găsește la numai cîteva sute de metri de gară și de Piața de Tauri. Este locul în care au loc evenimentele pirotehnice numite „mascletá” în zilele de sărbătoare.

Catedrala din Valencia se găsește în apropierea Primăriei, la 10 minute de mers pe jos. Este centrul religios al Valenciei. Are în față Piața Reginei iar în spate Piața Fecioarei Maria unde se împodobește cu flori statuia Fecioarei în Fallas. Pe locul ei se găsea înainte de cucerirea orașului o moschee. Catedrala este flancată de un turn clopotniță în stil gotic, unde se poate urca pentru a privi orașul de sus, în special cartierul cel mai vechi al orașului, Barrio del Carmen. Catedrala este un amestec de stil gotic, baroc și neoclasic. La una dintre cele trei porți a bisericii are loc în fiecare joi, la ora 12, Tribunalul Apei. În interiorul catedralei, pe lîngă potirul din care Isus le-a dat apostolilor să bea la ultima cină, se mai găsește o mână mumificată a Sfântului Vicente Martirul, patronul Comunității Valenciene, și un tablou al lui Goya care venise în Valencia să facă băile recomandate de medic.

De la Catedrală, dacă se coboară puțin, se ajunge în Parcul Turia care este faimos prin faptul că a fost creat în vechea albie a râului Turia, deviat după inundația din 1957, când apa a ajuns pe străzile din Valencia și până la 5 metri de înălțime. În locul râului, fusese propus inițial să se facă o autostradă pentru ca în final să câștige proiectul transformării locului într-un parc. Când cei din Valencia spun peste râu, se înțelege peste acest parc care păstrează podurile vechiului râu. Spre Est, la capătul Parcului Turia și lângă mare se găsește Cetatea Artelor și Științelor care asigură orașului Valencia o marcă de oraș futurist.

Aici se găsește și Oceanograficul care este primul punct de interes pe care ar trebui să-l aibă în vedere un vizitator. Este un acvariu imens, prezentat ca fiind cel mai mare din Europa, cu 5.000 de specii. Se pot vedea reproduceri medioambientale din Antarctida, tropice, Mediterana și Atlantic. De asemenea, în delfinariu au loc zilnic spectacole de delfini care intră în prețul biletului.

De la Oceanografic, plaja e doar la doi pași distanță și fără ea orașul nu ar fi ceea ce este. Între plajă și oraș nu există nici un fel de separare. Portul Sportiv dispune de o imensă platformă cu zone de relaxare și numeroase restaurante. Șirul de restaurante se continuă la marginea plajei de lângă port unde se poate mânca o paella valenciană, se poate servi o cafea sau o înghețată pe malul mării. Pe faleza de lângă plajă, seara târziu, pot fi văzuți mulți locuitori ai orașului care vin cu scaunele, mesele și mâncarea de acasă ca să cineze. Plaja este o zonă activă continuu. Nu întâmplător unul dintre restaurante se numește „A trăi fără a dormi„.