Persoanele vinovate de accidentul de la maternitatea Giuleşti trebuie aspru sancţionate, în condiţiile în care secţia de terapie intensivă a spitalului, unde a izbucnit incendiul, trebuia supravegheată permanent, a declarat, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Vorbim de o secţie de terapie intensivă unde există obligaţia de supraveghere permanentă a pacienţilor. Înţeleg că erau asistenţi sau o asistentă la această secţie de terapie intensivă, care avea această obligaţie, de supraveghere permanentă. Indiferent de numărul de angajaţi despre care discutăm, atâta timp cât personalul exista, personalul avea această obligaţie. Sigur că ancheta va scoate la lumină dacă această obligaţie a fost sau nu respectată şi toţi cei vinovaţi vor trebui aspru sancţionaţi„, a spus Cseke.

Patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav în urma exploziei şi incendiului care au avut loc luni, 16 august, la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii, iar decesul celui de-al patrulea a fost anunţat a două zi dimineaţă, de către reprezentanţii Spitalului „Grigore Alexandrescu„, unde acesta a fost dus după incendiu, împreună cu alţi şapte bebeluşi aflaţi în salonul de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti atunci când s-a produs explozia.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală „in rem” pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

 

Cauza incendiului o improvizaţie electrică

Explozia produsă în Secţia Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la o improvizaţie de alimentare a aerului condiţionat, respectiv de la neizolarea a două fire, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Conexiunea respectivă trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza căldurii, s-a încins şi în final a început să ardă mocnit, ceea ce a declanşat incendiul.

 

Şanse mici de supravieţuire

Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, profesor doctor, Dan Enescu a declarat că la arsurile de 50 la sută pe corp se adaugă 15 la sută arsuri ale căilor respiratorii superioare, astfel că şansele de supravieţuire ale copiilor sunt minime. Mai mult, patru dintre bebeluşi, cu arsuri pe 70-80 la sută din suprafaţa corpului sunt intubaţi.

„Şansele sunt minime pentru că ei sunt foarte mici, iar arsurile sunt deosebit de mari”, a spus Dan Enescu.

După explozie din Maternitatea Giuleşti au fost evacuate 113 dintre care 60 sunt femei şi 53 copii fiind transportaţi în spitalele municipalităţii. Liniile de gardă de la Spitalul Grigore Alexandrescu au fost dublate şi au fost aduse echipamente din alte spitale.

 

„Bebeluşii ţipau de durere, dar se mişcau toţi, semn că erau în viaţă. Erau negri de la fum”

Unul dintre pompierii care i-au scos din flăcări pe cei 11 copii din salonul Maternităţii Giuleşti în care luni seară, 16 august, s-a produs o explozie, a povestit cum a decurs intervenţia şi cum a fost nevoit să-şi folosească dinţii pentru a-i deconecta pe cei din incubatoare de la aparate, scrie mediafax.ro.

Ne-am urcat în maşină şi ne rugam să nu fie foc în saloanele copiilor. Ştiam foarte bine maternitatea şi ce dezastru s-ar fi putut întâmpla dacă flăcările ajungeau la saloane. Am mers numai pe contrasens. Când auzi de foc la o maternitate, te gândeşti la tot ce poate fi mai rău, la pericolele care ameninţă bebeluşii. Traficul era infernal, dar am ajuns în cinci minute. Am văzut flăcările la etajul doi şi mi-am dat seama că situaţia este gravă„, povesteşte Cristian Vâlcu jurnaliştilor de la Gândul.

La etajul 1, mi-a ieşit în faţă o asistentă. Din fugă am auzit că îmi spunea că incendiul este la sala de reanimare pentru născuţii-prematur. Nu ştiam câţi sunt înăuntru. Urcând, am văzut flăcările. Pe culoare era haos. Mămicile disperate s-au năpustit asupra mea. «Salvaţi-ne copilaşii!», strigau în jurul nostru„, a povestit pompierul.

Acesta îşi aminteşte cum, pentru a creşte eficienţa intervenţiei, el şi colegii lui au fost nevoiţi să renunţe la echipamentele de protecţie.

Am aruncat hainele de pe mine, casca şi mănuşile de protecţie. Am intrat în salon şi am desfăcut cu dinţii furtunele de aer de la doi copilaşi. Am cerut întăriri, echipe de salvare şi de prim-ajutor. Aveam nevoie de forţe suplimentare, apă şi spumă. Nu ne puteam mişca în salon, nu vedeam nimic, nu îi vedeam nici pe copii. Flăcările ieşeau pe geam şi degajau fum şi gaze toxice. O uşă era deschisă. Cealaltă era închisă şi blocată de un cărucior. Acolo era un bebeluş care plângea. Acela a fost primul salvat„, îşi aminteşte pompierul, citat de Gândul.

Vâlcu explică şi de ce a fost necesar să renunţe la echipament: „Cu mănuşile nici nu am fi putut să îi apucăm„.

Am scos la început opt, apoi încă trei. Ţipau de durere, dar se mişcau toţi, semn că erau în viaţă. Erau negri de la fumul care cuprinsese încăperea„, povesteşte pompierul.

El descrie atmosfera de pe holurile spitalului în acele momente de panică. „Mămicile săreau pe noi. A trebuit pe unele să le dăm din calea noastră. Le-am zis să ne lase să scoatem bebeluşii, le-am promis că facem tot ce putem. Am încercat să le alung, să nu vadă ce se întâmpla. Nu ştiam cum vom scoate copilaşii, în ce stare vor fi, dacă mai sunt sau nu în viaţă. Cum îi luam, îi predam la asistente. Făceam echipe, pentru a-i duce cât mai departe de foc„, mai spune Vâlcu.

Pompierul citat de Gândul afirmă că el a reuşit să scoată trei din cei 11 copii aflaţi în salonul afectat de explozie şi apoi de incendiu. Despre primul pe care a apucat să-l scoată, acesta îşi aminteşte că „avea culoarea violet, cu depuneri de funingine„.

Al doilea, pe care l-am luat în braţe, şi-a deschis un ochişor. Am simţit că mă priveşte cu acel ochi albastru, micuţ, ca o boabă de piper. Sper şi mă rog să fie în viaţă. Acel ochi mă urmăreşte şi acum. Nu pot să îi uit privirea. Al treilea pe care l-am salvat era într-un pătuţ mobil. Din cauza flăcărilor şi temperaturii ridicate, pătuţul în care stătea se încinsese şi frigea tot„, mai spune Vâlcu.

El precizează că, alături de echipa sa, a reuşit ca în doar patru minute să-i scoată din salonul în flăcări pe toţi cei 11 copii. Intervenţia a fost însă îngreunată de faptul că aparatele şi dotările din salon fuseseră afectate de incendiu, paturile fiind, spre exemplu, extrem de fierbinţi iar incubatoarele lipite şi închise ermetic – lucru care însă a fost benefic pentru micuţii aflaţi înăuntru, care astfel au fost protejaţi de fum.

După ce a reuşit să-i scoată pe toţi din salonul afectat de explozie şi flăcări, Vâlcu şi echipa sa au continuat intervenţia, protejându-i şi pe ceilalţi 30 de copii din pavilionul alăturat de fumul emanat de incendiu, până când flăcările au fost stinse în totalitate.

După salvarea copilaşilor, am intrat în pavilionul alăturat, unde erau 30 de incubatoare. Se oprise curentul şi oxigenul. Am intrat, copiii erau bine. Am pus cârpe umede la uşi şi geamuri, ca să nu intre fumul la ei. «Rămâneţi aici până vin forţele de sprijin!», le-am spus asistentelor care îi îngrijeau pe micuţi. În zece minute am lichidat incendiul„, conchide Vâlcu.

 

Ministrul Sănătăţii a cerut deblocarea a mii de posturi în sectorul sanitar

Cseke Attila a declarat, la Palatul Victoria, a că a propus deblocarea acelor posturi care trebuie ocupate urgent, pentru a nu exista riscul nerespectării procedurilor medicale din lipsă de personal.

,,Nu cred că în actuala situaţie economică vom putea debloca toate posturile în sistemul sanitar. Primul ministru ne-a cerut să facem o analiză şi voi veni săptămâna viitoare cu numărul de posturi care este strict necesar, acolo unde lipsa de personal poate duce la nerespectarea procedurilor medicale. Este vorba despre mii de posturi’ , a declarat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.