Madrid, 3 ianuarie 2023. Un an prost se încheie pentru afilierea independenților. La 31 decembrie 2022 s-a încheiat cu 1.204 de persoane care desfășoară activități independente mai puțin decât la 31 decembrie 2021, conform datele din ultima zi publicat astăzi de Securitatea Socială. Este cea mai proastă dată din 2012 și prima pe care independenții le-au pierdut în ultimul deceniu din punct de vedere net de afiliere în ultima zi.

în termeni medii, datele de afiliere au crescut doar cu 5 independenți. Cele mai proaste date din 2012. Creșterea medie anuală a independenților în ultimii 10 ani este de 30.000 în medie. „Ceea ce face să iasă în evidență și mai mult faptul că în 2022 au crescut doar cu 5 lucrători independenți”, a declarat Lorenzo Amor, președintele ATA. „Pierderea lucrătorilor independenți în 2022 este un „indicator avansat” al evoluției ocupării forței de muncă în lunile următoare. Deși în 2013 creșterea persoanelor care desfășoară activități independente a venit să favorizeze creșterea ocupării forței de muncă, această pierdere a activității independente în 2022 augurează o încetinire bruscă a creșterii ocupării forței de muncă.”, a adăugat.

Astăzi Securitatea Socială publică și unele date medii de afiliere a lucrătorilor independenți care marchează și cel mai prost an din 2012 din moment ce creșterea medie în ultimul deceniu este cu 30.400 de lucrători independenți în plus pe an, iar 2022 se închide cu o creștere de doar 5 lucrători independenți în plus.

„Cele mai proaste cifre sunt marcate de trei sectoare fundamentale. Este o dezamăgire în comerț, ospitalitate și industrie cu o pierdere puternică a lucrătorilor independenți în anul”, a asigurat Lorenzo Amor, președintele ATA.

Datele medii reflectă o scădere semnificativă de -2,5% în comerț, care în cifre absolute reflectă o scădere de 18.988 de lucrători independenți într-un singur an.

Pe comunitati

Conform datelor din ultima zi, doar 5 comunități au câștigat activități independente: Canarias (+2,8%), Baleares (+1,9%), Comunidad Valenciana (+0,6%), Comunidad de Madrid (+0,5%) și Andaluzia (+0,3%) (vezi tabelul 1 de mai jos).

La cealaltă extremă se află orașele autonome Ceuta și Melilla, care au pierdut 2,7% și, respectiv, 2,5% din persoanele care desfășoară activități independente. Urmează pierderea persoanelor care desfășoară activități independente de -1,9% în La Rioja și -1,5% în Castilla y León.


Sursa: 2022: cel mai prost an pentru afilierea independenților din ultimul deceniu