După ce în mesajul său de Anul Nou le-a promis românilor că 2010 va fi un an al reformelor şi al solidarităţii, preşedintele Traian Băsescu ne-a asigurat că anul acesta vom scăpa şi de criză. Începutul anului nu pare însă promiţător. Accize mai mari la ţigări, carburanţi şi electricitate

 

Accizele la ţigări, benzina fără plumb, motorină şi electricitatea utilizată în scop comercial au crescut de la 1 ianuarie 2010. Mai mult, accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de schimb 4,2688 lei/euro, anunţat la 31 octombrie 2009 de Banca Naţională a României BNR, mai mare cu 14% faţă de cotaţia din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.

Prima RCA s-ar putea dubla

Introducerea sistemului bonus/malus la asigurarea RCA de la 1 ianuarie 2010 va face ca şoferii imprudenţi, implicaţi în multe accidente, să plătească cu 200 la sută mai mult la prima anuală RCA.
Potrivit acestui sistem, se vor introduce 14 clase pentru bonus şi opt criterii pentru malus, în funcţie de care se va stabili valoarea primei, pe baza datelor colectate la baza de înregistrare a poliţelor RCA şi confruntarea cu parcul auto naţional, anul 2009 fiind an de referinţă. Pentru 90 la sută dintre asiguraţi, care nu au avut incidente în trafic, valoarea primei poate scădea cu 10 la sută în 2010 dacă nu au avut accidente în trafic, şi se poate ajunge, în şapte ani, la reducerea cu jumătate a valorii poliţei.

De la 1 ianuarie 2010, CSA a introdus emiterea electronică a poliţei RCA, astfel încât vor dispărea vânzătorii ambulanţi de asigurări. Deşi vor putea efectua plata RCA prin card, asiguraţii nu vor primi pe mail asigurarea, ci vor trebui să semneze contractul la firma de asigurare.

Taxă pentru produsele tip fast-food din martie 2010

Băuturile răcoritoare, snacks-urile, chips-urile sau orice alimente cu un conţinut ridicat de sare, grăsimi, zahăr şi aditivi alimentari urmează să facă obiectul noii taxe pe viciu. Potrivit proiectului propus spre dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, taxa pentru produsele tip fast-food va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară astfel de produse. Sumele colectate vor fi utilizate pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate şi vor reprezenta venituri proprii ale ministerului de resort. Taxa va trebui virată lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care produsele au fost livrate sau comercializate pe piaţa internă, într-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sănătăţii. Autorităţile invocă faptul că din ce în ce mai multă lume este afectată de excesul de greutate şi de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arterială crescută şi moartea prematură. În proiectul de lege se menţionează că alimentaţia nesănătoasă duce la creşterea îmbolnăvirilor şi, implicit, la creşterea cheltuielilor de sănătate, reducerea productivităţii, scăderea capacităţii de muncă, scăderea calităţii vieţii şi scăderea speranţei de viaţă.

15.000 de cadre didactice vor părăsi învăţământul preuniversitar

Cifra de 15.000 nu se referă la personalul didactic calificat. Până în 31 august 2010 le încetează contractele cadrelor didactice necalificate, potrivit unei ordonanţe aprobată în şedinţa de guvern din 23 decembrie anul trecut. Vor fi astfel înlocuiţi cu cadre didactice calificate cei necalificaţi, pensionarii, cei cu contract prelungit şi personalul asociat din sistemul de educaţie.
Numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat finanţat din bugetele proprii ale consiliilor judeţene va scădea de la 307.159, la 292.544, iar a celui finanţat din bugetele consiliilor locale va scădea de la 14.518, în ianuarie-august, la 14.133, în septembrie-decembrie.

3.000 de angajaţi din sistemul social vor fi disponibilizaţi

Executivul a adoptat standardele de cost pentru serviciile sociale destinate protecţiei şi pentru serviciile de promovare a drepturilor copilului, protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi protecţiei persoanelor vârstnice şi a decis disponibilizarea a 3.000 de angajaţi din sistem (din cei 32.000 care activează astăzi).

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, spune că încearcă o creştere a calităţii serviciilor din aceste instituţii sociale, prin creşterea specializării personalului care lucrează în aceste unităţi, ţinta stabilită fiind de 60% personal specializat în centrele de zi şi 80% personal specializat în centrele rezidenţiale.
Pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali, Executivul a stabilit standarde de cost de 20.896 lei pe an pentru un copil aflat în plasament; 13.931 lei pe an /per copil pentru doi copii; 11.014 lei pe an /per copil pentru 3 copii.

Veniturile românilor şi-ar putea reveni abia din a doua jumătate a lui 2011

Veniturile românilor şi-ar putea reveni abia din a doua jumătate a anului 2011, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. El a afirmă că veniturile populaţiei nu vor fi în 2010 mai bune decât în 2009, iar salariile şi pensiile vor fi îngheţate. În 2010, cheltuielile de personal programate în bugetul general consolidat se ridică la 45,7 miliarde lei, fiind cu 1,4 miliarde lei mai mici faţă de cheltuielile de personal preliminate a se realiza în 2009, de 47,1 miliarde lei.

Taxe şi impozite locale, majorate cu până la 20%

Administraţiile locale vor mai mulţi bani la buget. De aceea, majoritatea au decis să mărească anul acesta taxele şi impozitele locale cu valoarea maximă permisă de lege, 20%. În 19 august 2009, guvernul a decis printr-o hotărâre să permită administraţiilor locale actualizarea nivelurilor maxime şi minime ale valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale, altor taxe asimilate acestora precum şi amenzilor cu rata inflaţiei din anii 2007-2008 şi 2009.

Cetăţenii din Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Satu-Mare, Giurgiu sau Arad vor plăti cu 20% mai mult impozitele pentru terenuri, case, maşini sau locuri de parcare, dar există şi primării care nu au modificat impozitele.

În Bucureşti, taxa pentru parcare s-a majorat cu 300 % faţă de anul trecut

Impozitele şi taxele locale din Bucureşti se vor majora în anul 2010 în medie cu 15%, iar pentru parcările reşedinţă cu 300%, potrivit proiectului aprobat de Consiliul General. Impozitul pe case şi terenuri a crescut cu 15%, iar taxa pentru autoturisme cu 20%.Bucureştenii care îşi achită integral impozitele pe case şi maşini până la data de 31 martie vor avea o bonificaţie de 10%.

La Sibiu şi Bacău, taxele şi impozitele pentru anul 2010 au fost majorate cu 20%

Direcţia Fiscală a Primăriei Sibiua anunţat că pentru un imobil în suprafaţă de o sută de metri pătraţi situat în zona A din Sibiu, proprietarul va plăti 193 de lei, în timp ce pentru un imobil cu aceeaşi suprafaţă din zona D se va achita suma de 169 de lei. Pentru autovehicule, proprietarii, persoane fizice, vor plăti între 56 şi 180 de lei, în funcţie de capacitatea cilindrică, în timp ce persoanele juridice vor plăti între 63 de lei şi 210 lei. Sibienii care vor achita integral impozitul aferent anului 2010 până la 31 martie, vor beneficia de o reducere de 5%.

Băcăuanii care-şi achită taxele în primele trei luni au o reducere de 10%. Taxele şi impozitele locale au fost  mărite tot cu 20%.

Taxa de salubrizare a crescut de la patru la cinci lei pe lună, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la opt lei la zece lei pe lună, pentru persoanele juridice.

Sucevenii vor plăti în acest an taxe şi impozite cu aproximativ 5% mai mari comparativ cu anul precedent, în timp ce în Vâlcea impozitul va rămâne la aceeaşi valoare ca în 2009, în schimb cresc de aproape trei ori taxele pentru distrugerea anumitor bunuri din Râmnicu Vâlcea, precum bănci, coşuri de gunoi sau copaci, mult mai mari spre deosebire de anii trecuţi, pentru care răufăcătorii vor scoate din buzunar între 300 şi 2000 de lei.

Galaţiul introduce trei noi taxe: pentru acte, antenele de telefonie mobilă şi ecarisaj

Municipalitatea gălăţeană a decis ca în 2010 să fie introduse trei noi taxe, respectiv taxa pentru eliberarea în regim de urgenţă a unor acte, cea pentru antenele de telefonie mobilă şi cea de ecarisaj.

Pentru obţinerea  certificatului de atestare fiscală şi a fişei de înmatriculare a mijloacelor de transport în regim de urgenţă persoanele fizice plătesc o taxă de 15 lei, iar cele juridice de 50 de lei. Operatorii de telefonie mobilă vor plăti 5.000 de lei/an pentru fiecare amplasament de staţie fixă situat pe raza municipiului Galaţi. Pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, cetăţenii gălăţeni vor plăti câte 2,5 lei pe an, iar firmele din oraş câte 50 de lei pe an, ca taxa de ecarisaj.

Orădenii din clădirile de patrimoniu plătesc o taxă pentru reabilitarea faţadelor

Orădenii care locuiesc în clădiri de patrimoniu şi în centrul istoric al municipiului Oradea vor plăti, din acest an, o taxă specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor declarate monument istoric. Persoanele fizice vor achita pentru clădirile situate în perimetrul istoric 3 lei/mp/an pentru clădirile monument istoric şi 2 lei/mp/an pentru clădirile neclasificate ca monumente istorice, dar situate în perimetrul istoric. Taxa specială pentru reabilitarea faţadelor nu se va achita pentru clădirile ale căror faţade au fost refăcute în ultimii 15 ani.

O altă taxă nou introdusă la Oradea este cea pentru ordine publică plătită de patronii de cluburi.

Taxă de tranzit prin Timişoara

Prefectura Timiş a atacat deja în instanţă hotărârea Consiliului Local Timişoara de-a impune taxă de tranzit prin oraş, în valoare de 200 de lei, pentru transportatorii cu masă mai mare de 7,5 tone şi neînmatriculaţi în judeţ. Cei care nu plătesc această taxă se pot alege cu o amendă contravenţională de 2.500 de lei.

Taxa de tranzit ar fi trebuit să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2010, însă este momentan blocată de acţiunea din justiţie.

În Constanţa copiii nu vor mai primi laptele şi cornul

Judeţul Constanţa este singurul din ţară unde copiii nu vor mai primi laptele şi cornul prin programul naţional, Firma SC Dobre şi Fiii SRL, care se ocupa cu distribuirea produselor, în 5 ianuarie, repartizarea lor, pentru nu a mai primit fonduri de două luni, debitul înregistrat fiind la ora actuală de peste 3,8 milioane de lei.