Românii din Madrid trimit, în continuare, cei mai mulţi bani către România. În cursul anului 2009, potrivit unui studiu privind trimiterile de bani efectuate din regiunea Madrid, românii au ocupat primul loc cu transferuri în valoare de 281 de milioane de euro.

În 2008, trimiterile de bani către România se ridicau la 325 de milioane, dar declanşarea crizei şi-a spus cuvântul şi în această privinţă. „Criza economică a afectat volumul de trimiteri de bani realizate de imigranţii din regiune  şi din restul Spaniei, dar totuşi, străinii din Comunitatea Madridau rezistat mai bine acestei situaţii. Dacă anul trecut, transferurile efectuate din întreaga Spanie au scăzut cu 9,7 %, în regiunea Madrid scăderea a fost doar de 5,4 %„, a precizat Paloma Adrados, ministru regional pentru Muncă, Femeie şi Imigraţie.

Principalele puncte de trimitere a banilor rămân aşa-numitele „locutorios„, înaintea celorlalte sisteme transfer. În urma românilor, ceilalţi străini din Madrid care au trimis bani acasă sunt ecuadorienii cu 279 de milioane şi chinezii cu 140 de milioane de euro. Impactul economic în România reprezintă aproximativ 0,24 % din Produsul Intern Brut.

Realizatorii studiului, Remesas.org au intervievat 1000 de persoane, cu cel puţin 1 an vechime în Spania şi au mai descoperit şi faptul că în ultimul an au crescut şi trimiterile de alimente, haine sau jucării, iar 20% dintre acestea se fac prin intermediul prietenilor sau rudelor care călătoresc în ţara de origine.