Deputatul ales de românii din Europa, Aurelian Mihai, se poate mândri cu prima reușită după 2 ani de mandat parlamentar: a mutat o sărbătoare din noiembrie în luna mai.

Ziua Românilor de Pretutindeni se va sărbători în fiecare an în ultima duminică a lunii mai”, ne anunță deputatul Aurelian Mihai, care acum militează în PNL, după ce 2 ani de activitate parlamentară i-a petrecut fără afiliere politică, stadiu în care a ajuns la scurt timp după alegerea sa pe lista PPDD Spania.

Este primul succes înregistrat de românul care a ajuns din diaspora direct în Parlamentul României și acesta se traduce în schimbarea unei date pentru o sărbătoare care există din 2007, dar care, din păcate (sau poate din fericire), nu o sărbătorește nimeni.

Aurelian Mihai precizează într-un email, care ține încă o dată loc de comunicare cu românii din străinătate: „În luna mai a anului 2014 am prezentat colegilor parlamentari inițiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susținut de încă 42 de colegi deputați si senatori, care iată în urma votului dat ieri, 22 aprilie 2015 în Camera Deputaților, a fost votat de către 299 din deputații prezenți. Modificarea adusă de această inițiativă legislativă, prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminica a lunii mai.

Deputatul Aurelian Mihai susține că modificarea i-a fost cerută de comunitățile românești din străinătate, care se plâng de întâietatea altor zile importante din jurul datei de 30 noiembrie – Ziua Românilor de Pretutindeni.

Proximitatea sărbătorii naționale de la 1 decembrie, cât și faptul că sărbătoarea anului este dublată de o sărbătoare religioasă deosebit de importantă, precum și de faptul că se celebrează actualmente în timpul Postului Crăciunului, perioadă dedicată mai mult rugăciunii, dorim ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, lună în care sunt incluse mai multe sărbători ale familiei, Ziua Mamei, Ziua Tatălui, Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat etc. Considerăm așadar perioada de celebrare a Zilei Românilor de Pretutindeni ca fiind una propice activităților culturale, organizării de spectacole și alte acțiunii proprii dedicate românilor care au ales să trăiască în afara granițelor tarii!”, mai spune deputatul Aurelian Mihai care încheie emailul cu un îndemn de voie bună: „Așadar, dragi romani, ne vom bucura de acum înainte în fiecare primăvara de sărbătoarea noastră”.

Dacă cineva ține cu adevărat cont de această sărbătoare, potrivit modificării legale, prima ediție de primăvară a Zilei Românilor de Pretutindeni va fi în 31 mai.