Locuitorii din satul Vinuesa, din provincia Soria (Castilla y León), s-au mobilizat în mod oficial pentru oprirea culesului de ciuperci, pe care ei îl consideră furt. Acțiunea lor a fost realizată împotriva mai multor români instalați în zonă, care au încercat să profite de bogăția de ciuperci din pădurile satului.

Locuitorii din satul Vinuesa au predat autorităților din Soria o listă cu 555 de semnături și o cerere pentru ca acestea să intervină în stoparea furtului de ciuperci și pentru asigurarea securității vecinilor. Mobilizarea are loc în urma conflictelor care au apărut între „hoții de origine română” și locuitorii din zonă, de când a început campania culesului ciupercilor.

Locuitorii din Vinuesa spun că solicită o normă care să stabilească faptul că doar localnicii au dreptul să culeagă ciuperci din pădurile zonei și să beneficieze de ele. Astfel, ei ar dori să se organzeze într-o platformă, care să cuprindă reprezentanți ai mai multor sate din zona Pinares, situată în Soria și Burgos, încercând să prezinte autorităților din regiunea Castilla y León o propunere de lege care să pună capăt mafiei care „se află în spatele culegătorilor ilegali”.

Unul din localinici, proprietar al unui magazin alimentar și al unei firme de produse din ciuperci, spune că a avut conflicte cu românii care au venit la cules de ciuperci, deoarece au furat din magazinul său și s-au purtat necivilizat. El susține că deși așezările improvizate ale românilor sunt desființate periodic, aceștia se întorc la scurtă vreme în aceleași locuri, fac foc în zone interzise, culeg ciupercile în pungi de plastic, fură mașini și lemne, tulbură ordinea publică și distrug zona.

„Sunt agresivi și nu respectă normele de conviețuire”, spun localnicii din Vinuesa, care mai relatează că acești culegători primesc foarte puțini bani pentru ciupercile pe care le culeg. Cei mai mulți bani îi fac șefii organizațiilor de culegători ilegali, care fac trafic de persoane pentru exploatarea lor prin muncă.

În urma problemelor numeroase apărute în Vinuesa, primăria a interzis din 14 octombrie, printr-o decizie locală publicată pe site-ul oficial, vânzarea și cumpărarea ambulantă de ciuperci pe raza localității.