De la 1 iunie, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va scădea la 9%, de la 24% cât este în prezent, la toate alimentele. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, astăzi în şedinţa săptămânală a Guvernului de la Bucureşti.

Şeful executivului a mai precizat că de la 1 ianuarie 2016, TVA-ul general va fi redus la 20%.

Guvernul va impune această măsură printr-o Ordonanţă de urgenţă, aprobată astăzi. Aceasta prevede reducerea TVA la 9 procente pentru „toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică”, a declarat şeful executivului de la Bucureşti, precizând şi că impactul estimat al scăderii TVA la alimente pe acest an este de 5 miliarde lei.

TVA –ul de 9% se va aplica şi la serviciile de alimentaţie publică, conform Ordonanţei de urgenţă, deoarece, a declarat Ponta, „nu se poate să cumperi carnea cu TVA de 9% şi apoi să o vinzi la restaurant cu TVA de 24%”.

Şeful guvernului a mai spus că decizia se bazează pe încasările peste aşteptări din primul trimestru şi că această măsură va stimula consumul şi, implicit, creşterea economică.

Premierul Ponta a prezentat şi execuţia bugetară pe primul trimestru al anului în curs. Astfel, veniturile au ajuns la 53,4 miliarde lei, cu aproximativ trei miliarde lei mai mult decât estimau previziunile, iar cheltuielile au acelaşi cuantum ca cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Opoziţia, prin vocea liberalilor de la PNL, a criticat decizia de reducere a TVA, precizând că o astfel de măsură nu este pregătită şi nu are susţinere financiară, amintind că nici Consiliul Fiscal din România, nici Banca Naţională a României şi nici instituţiile financiare internaţionale nu aprobă o astfel de reducere. Liberalii susţin că executivul condus de Victor Ponta nu a realizat un studiu privind impactul real asupra economiei în următoarele luni.