În cadrul Dezbaterii privind Starea Regiunii, preşedintele guvernului regional al Comunităţii Madrid, Esperanza Aguirre a criticat birocraţia şi întârzierea omologării diplomelor prezentate de străinii din Spania. La sfârşitul dezbaterilor, popularii au criticat „încetineala şi întârzierile privind omologarea diplomelor, care apar la Ministerului Educaţiei„, considerând că acestea creează mari probleme tuturor noilor madrileni. „Mulţi străni sunt obligaţi să muncească în posturi care sunt cu mult sub pregătirea lor academică, pentru că diploma nu le este recunoscută, în mod oficial, de autorităţile spaniole şi drept urmare aptitudinile lor rămân nevalorificate, iar câştigurile le sunt afectate de acest lucru. De aceea, Partidul Popular Madrid, în frunte cu Esperanza Aguirre, consideră că această situaţie este injustă şi trebuie remediată cât mai curând„, precizează popularii madrileni printr-un comunicat.

De aceea, deputaţii PP-ului din parlamentul regional – Asamblea de Madrid, au votat în favoarea rezoluţiei care solicita Ministerului Educaţiei „să elimine întârzierea care există în procedura de omologare a diplomelor străinilor care trăiesc în Spania„. Rezoluţia a fost aprobată doar cu voturile popularilor, însă deputaţii PSOE şi IU au votat împotriva solicitării adresate Ministerului Educaţiei.

Partidul Popular madrilen deţine majoritatea în Asamblea de Madrid după ce a obţinut 53 % din voturile exprimate la ultimul scrutin, organizat în 2007, când principalul partid de opoziţie, PSOE, a strâns doar 33 % dintre voturi.