La o zi de la expirarea termenului pentru constituirea birourilor electorale judeţene în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, mai mulţi judecători din Vrancea, Galaţi şi Prahova şi-au depus în scris refuzul de a participa la alegeri, aşteptând o poziţie a Consiliului Superior al Magistraturii, în timp ce Autoritatea Electorală Permanentă semnalează că refuzul constituie contravenţie. După ce preşedintele Biroului Electoral Central, Ana Hermina Iancu, a insistat că argumentul incompatibilităţii nu e valabil, pentru că judecătorul detaşat într-o funcţie publică încetează să-şi exercite atribuţii judecătoreşti, Tribunalul Vrancea explică într-un comunicat de presă că judecătorii nu pot fi forţaţi să accepte detaşarea în birourile electorale şi că participarea la alegeri le afectează independenţa.

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Mohuleţ, a declarat pentru postul public de radio că „nu există opţiunea refuzului. Ei se încadrează la articolul 27 alineatul 1, unde se spune că sunt considerate contravenţii următoarele fapte, printre care şi încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligaţiei de a participa la activitatea acestor birouri”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Cecilia Morariu, spune că aşteaptă o serie de semnale de la autorităţile statului: „Trebuie să se reiniţieze promovarea unui proiect de act normativ de către Ministerul Justiţiei, singurul care poate să iniţieze proiecte de acte normative în domeniul justiţiei. Iar pe de altă parte, urmează să fie sesizate şi birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului care, potrivit Constituţiei, au şi ele drept de iniţiativă legislativă”.