Executivul va emite o hotărâre de Guvern, prin care va înfiinţa, de la 1 septembrie, registrul donatorilor onorifici de celule stem pentru bolnavii de leucemie din România.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că România va prelua integral, din experienţele Italiei şi Spaniei, procedurile necesare pentru implementarea registrului care vine în sprijinul bolnavilor de leucemie care nu au un donator înrudit de celule stem pentru transplant.

Acest registru nu este doar un document , o hârtie unde se înregistrează pur şi simplu nişte donatori, ci este o bază de date care cuprinde o mulţime de proceduri necesare ca el să fie funcţional.Vom prelua întreaga legislaţie în perioada imediat următoare, iar de la 1 septembrie acest registru va fi operaţional”, a susţinut Bazac într-o emisiune tv.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că există trei clinici în România în care se face transplant medular, dar vor mai fi înfiinţate altele două, la Iaşi şi la Bucureşti.

În Spania, registrul a luat fiinţă după ce tenorul Jose Carreras s-a îmbolnăvit de leucemie. El a fost tratat în America, datorită unui donator neîrudit. S-a întors în Spania, a înfiinţat acest registru, care a fost preluat de Ministerul Sănătăţii, iar astăzi numără 85.000 de donatori. Sistemul medical din Spania este azi unul dintre cele mai performante în tratarea leucemiei, cu ajutorul celulelor stem hematopoetice. 90% dintre bolnavi supravieţuiesc.