Direcţia Generală de Trafic (DGT) din Spania a implementat de la începutul lunii mai un sistem de plată on-line a amenzilor aplicate de poliţia spaniolă participanţilor la trafic care încalcă legea. Sistemul de plată se poate iniţia pe pagina web a DGT – www.dgt.es/Trámites y Multas/JEFATURA VIRTUAL/.

Sistemul de plată on-line a amenzilor a fost aplicat deja pentru plata a 2000 de amenzi încă din primele zile şi procedura este similară unei plăţi obişnuite cu cardul de credit sau de debit. Dacă plata se face în cele 30 de zile de la emiterea amenzii, persoana sancţionată se poate bucura de o reducere de 30% a sumei.

Pe lângă aceasta, amenzile se pot plăti în continuare la sucursalele băncilor Santander, la sediile Poştei – Correos şi la sediul Direcţiilor provinciale de Trafic.

De asemenea, autorităţile rutiere spaniole au implementat încă din luna februarie un sistem de aviz prin email şi sms a sancţiunilor emise de către poliţie. Până acum, potrivit unul comunicat al Ministerului de Interne spaniol, au fost emise peste 10.500 de notificări de acest tip.

Împreună cu sistemul de notificare a amenzilor prin email şi sms, serviciu la care se poate înscrie oricine pe pagina web a Ministerului Administraţiei Publice (Notificación Telemáticas Seguras), plata amenzilor online reprezintă un progres în ceea ce priveşte aplicarea legii 11/2007 privind accesul electronic al cetăţenilor la serviciile publice.

Avantajul principal al notificărilor electronice este acela că într-un timp mult mai scurt cetăţenii pot reacţiona atunci când sunt denunţaţi şi au mai mult timp ca să facă recurs înaintea administraţiei.