Potrivit estimărilor făcute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, aplicarea noii grile de salarizare în sistemul bugetar, care prevede creşterea salariilor mici şi îngheţarea celor mari, va creşte salariul  minim de 600 de lei de acum cu până la 200%,  până la o valoare de 1.500 – 1.600 de lei.

Legea nu va mai permite în viitor salarii excentrice. Salariul minim pe economie ar trebui să ajungă în patru ani, adică odată cu aplicarea noii grile de salarizare în sistemul bugetar, la 50 la sută din salariul mediu”, a declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu. În opinia domniei sale, principalele domenii cărora ar trebui să li se acorde mai multă atenţie în procesul de elaborare a legii unice de salarizare sunt: educaţia, sănătatea şi funcţionarii publici fără funcţii de conducere.

Marian Sârbu, a declarat că noua grilă de salarizare în sistemul bugetar va fi aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2013, precizând că nu a fost avansată o altă dată de aplicare a noii grile.

Premierul Emil Boc a anunţat că guvernul şi-ar putea asuma răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru legea privind salarizarea unitară în sistemul bugetar. Guvernul a aprobat săptămâna trecută principiile generale ale legii, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani. Potrivit proiectului, salariile mari vor fi îngheţate pentru un anumit număr de ani sau vor creşte foarte puţin, iar salariile mici vor fi majorate într-un ritm mai rapid, pentru a se ajunge la un raport de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim. Ponderea sporurilor în câştigul salarial va fi de maximum 30%.