Medicii de familie din România nu vor să mai semneze contract cu Casa. Contractele-cadru încheiate de medicii de familie cu Casa de Asigurări de Sănătate au expirat la sfârşitul lunii martie. Ei au decis să nu mai semneze altele noi şi să lucreze exclusiv în sistem privat. Decizia acestora va aduce mari perturbări în sistemul de sănătate, deoarece în lipsa unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, medicul de familie nu poate acorda consultaţii gratuite şi nu poate elibera reţete gratuite sau compensate, bilete de trimitere la specialişti sau concedii medicale.

 

Nu farmacistului de familie

Colegiul Farmaciştilor din România atrage şi el atenţia că nu vor mai fi bani pentru medicamente gratuite şi compensate dacă sistemul de asigurări nu este bine organizat şi propune o reformă a sistemului de asigurări bazată pe „asumarea răspunderii sociale„.

Reprezentanţii colegiului susţin că propunerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a introduce farmacistul de familie este o îngrădire a pacientului. Vicepreşedintele Clara Popescu vede în această măsură doar legalizarea unui fenomen subteran vechi: „Sunt înţelegeri între anumiţi medici şi anumite farmacii, înţelegeri prin care medicii respectivi trimit reţetele pentru programele de sănătate la anumite farmacii. Dacă nu trimit reţetele, le trimit în sensul că se dau din cabinetele doctorilor medicamentele de pe reţete, iar reţetele se strâng la sfârşitul lunii şi se trimit la anumite farmacii; lucru total ilegal. Vreau să vă spun că se cunoaşte această situaţie de către toţi reprezentanţii din sistemul sanitar. (…) Dacă se doreşte un control, în timpul celor 7-8 luni, până ni se plătesc medicamentele, Casa are prilejul să vadă imediat care sunt medicii care au scris unui pacient 6, 5, 4 reţete, în loc de una„.

La rândul lor, reprezentanţii pacienţilor susţin că deja există probleme cu bolnavii cronici în oncologie, hepatită şi HIV-SIDA. Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cezar Irimia, a declarat că măsura noului contract-cadru este o îngrădire a accesibilităţiii şi a adresabilităţii faţă de furnizorii de servicii medicale (farmacii, spitale, medici), prin care sunt întrerupte tratamente în bolile cronice şi reprezintă un atentat la viaţa pacienţilor.

Dinţi sănătoşi pentru copiii şcolari şi registru pentru donatorii de celule stem

Noul document privind acordarea asistenţei medicale pe 2010, aprobat de guvern săptămâna trecută, prevede asigurarea sănătăţii orale a copiilor începând cu cei din clasa întâi, tratarea invazivă a infarctului miocardic acut şi crearea registrului donatorilor de celule stem.

Ministrul de resort, Attila Cseke, a precizat că vor fi alocaţi bani pentru tratamentul suferinzilor de cancer, diabet, boli rare, tuberculoză şi SIDA şi pentru cei care au nevoie de dializă.

Aşa cum v-am anunţat în ediţia trecută, medicamentele din România s-au scumpit de la 1 aprilie cu aproape 6%, după ce la calculul preţului a început să fie aplicat cursul valutar folosit la alcătuirea bugetului, respectiv 4,25 de lei pentru un euro, preţ care ar mai putea suferi modificări încă o dată în luna iulie.