Experții se așteaptă la noi cazuri de infectări cu virusul Zika în Europa, din cauza răspândirii pe care o cunoaște acesta în America de Sud și a faptului că există un flux continuu de călători.

Un cetățean danez care s-a întors acasă după o călătorie în America de Sud a fost depistat pozitiv în urma unui test pentru virusul Zika, transmis de țânțari, după cum au informat autoritățile daneze.

Bărbatul avea febră, dureri de cap și musculare și a fost testat marți la un spital din Aarhus. Doctorii spun că nu există riscul contagierii în Danemarca și că pacientul se află în stare stabilă, se reface și că va fi externat curând.

Virusul Zika, transmis de o specie de țânțari, a provocat leziuni cerebrale în cazul câtorva mii de nou născuți, în Brazilia. Nu există încă un vaccin sau tratament pentru efectele provocate de Zika și se apreciază să 80 la sută dintre persoanele infectate nu au simptome.

De aceea, depistarea infectării este greu de realizat în cazul femeilor însărcinate, cele mai vulnerabile victime ale virusului Zika.

Recent, trei britanici care au călătorit în America de Sud au fost infectați, dar Zika nu este considerat încă o amenințare pentru țările mai friguroase, deoarece purtătorul virusului, țânțarul Aedes, nu poate trăi decât în zone călduroase.