Guvernatorul Bancii Spaniei demisioneaza cu o luna inainte de expirarea mandatului, pe 10 iunie. Criticile aduse pentru criza mai multor banci din Spania au provocat o astfel de decizie, prin care se doreste restaurarea increderii in institutie.

Guvernatorul Bancii Centrale, Miguel Angel Ordonez a fost criticat pentru ca in timpul mandatului sau nu a existat un control eficient asupra caselor de economii regionale, care ulterior au fost salvate de stat.

Dupa ani de zile in care atat guvernul spaniol cat si banca Centrala au sustinut ca sistemul bancar din Spania este solid si credibil, mai multe banci au ajuns in faliment, in timp ce directorii acestora primesc acum bonusuri si pensii de milioane de euro.

Ultimul scandal care a incendiat opinia publica spaniola este legat de  situatia unuia dintre directorii din cadrul Bankia, care a fost presedintele Bancii din Valencia pentru mai putin de o luna, pana cand aceasta a fost salvata de stat. In ciuda unei gestiuni proaste, fostul director de banca are dreptul sa iasa anticipat la pensie cu o plata compensatorie de 14 milioane de euro.

Aceste scandaluri si criza de la Bankia, care nu reuseste sa-si revina la bursa, provoaca aceasta demisie anticipata a guvernatorului Bancii centrale. Inlocuitorul sau ar putea fi un director spaniol din cadrul Bancii Centrale Europene.

Prioritatea guvernului spaniol este sa restabileasca increderea in sistemul bancar spaniol si pentru asta a contractat auditori independenti pentru a examina situatia bancilor din tara. Intre timp prima de risc a Spaniei atinge un alt record istoric, de 530 de puncte.