Consiliul General al Bucurestiului nu a aprobat proiectul de hotarare prin care spatiul public din Piata Universitatii sa dobandeasca statutul de agora. Asociatia Pro Democratia, sustinuta de edilul-sef Sorin Oprescu, solicita ca in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura si pe esplanada din fata Teatrului National sa se poata desfasura adunari publice fara obtinerea in prealabil a vreunei autorizatii.

Initiatorii cer acum ca propunerea sa fie supusa dezbaterii publice si sa fie reintrodusa pe ordinea de zi a Consiliului General.

Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaiei, precizeaza, insa, ca initiativa incalca legea cu privire la organizarea adunarilor publice.

„Suntem cu totii convinsi ca protestul este singura solutie de control al clasei politice. Se va negocia cu reprezentantii Pietei Universitatii un regulament in ceea ce priveste functionarea celor doua agore civice; trebuie sa asigure, pe de-o parte, conditii civilizate de manifestare, pe de alta parte, sa permita manifestarea protestului”, sussine presedintele Asociatiei „Pro Democratia”, Cristian Parvulescu. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dat asigurari ca va sustine initiativa: „In aceste zile, Piata Universitatii a fost reconfirmata ca spatiu al democratiei si al libertatii. Pregatim cele necesare in asa fel incat lucrurile sa se petreaca intr-o exprimare cu adevarat democratica, fara insa sa deranjeze traficul”, a declarat domnia sa.

In ultima saptamana, numarul protestatarilor din Piata Universitatii s-a redus substantial, ajungand la cateva zeci, situatie inregistrata in mai multe orase in care romanii au cerut, in ultimele trei saptamani, demisia actualei puteri. Mai multe organizatii civice, sindicale si profesionale, dar si reprezentanti ai partidelor politice din opozitie, sustin ca aceasta sitatie se datoreaza conditiilor meteo extreme, protestele urmand a fi reluate imediat dupa ce se va ridica gerul.