Primarii de oraşe mici nu sunt de acord să preia spitalele locale de la 1 iulie, aşa cum propune Ministerul Sănătăţii. La Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, aceştia s-au plâns că au bugete mici, care nu le permit să susţină cheltuielile cu spitalele. Descentralizarea sistemului de sănătate nu înseamnă doar coborârea deciziilor de la nivel central spre nivelul local, ci şi găsirea surselor de finanţare, susţin primarii, care declară că fondurile pentru administrarea spitalelor nu au fost cuprinse în bugetele locale, pentru că acestea nu există.

Ei aseamănă situaţia din sistemul de sănătate cu cea din educaţie, care a fost tot o degrevare de responsabilitate a instituţiilor de la nivel central.

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că 90 de spitale vor fi transferate, până la 1 iulie, din subordinea ministerului în cea a primăriilor oraşelor în care funcţionează. El intenţionează reducerea numărului de paturi şi restructurarea spitalelor ineficiente, înainte ca acestea să fie transferate în grija primăriilor, echipe ale ministerului urmând a merge prin ţară pentru a analiza fiecare unitate spitalicească în parte.

„Cred că trebuie bine înţeleasă această descentralizare, în sensul în care noi, ceea ce transferăm autorităţilor locale este posibilitatea de a se implica în managementul unităţilor sanitare şi, până în prezent, de vreo opt ani de zile autorităţile locale deţin imobilele în care funcţionează spitalele şi ele se implică în limita posibilităţilor financiare în ceea ce priveşte reabilitarea acestora. Eu cred că este important să facem un al doilea pas şi să dăm şansa primarilor şi autorităţilor locale de a se implica mai mult”, susţine Attila Cseke.