Exista viata politica in Romania! Atunci cand credeam ca oamenii politici au disparut din Romania, ne-am trezim ca suntem bantuiti din nou de haitele de candidati prespalati, care isi pun acum haina frumoasa de campanie electorala si-si prind in par sloganuri noi si inflorite. Acum au loc alegeri locale, dar diaspora se pregateste deja de parlamentarele din toamna.

Vom retrai cateva luni de tensiuni electorale in care candidatii se vor stradui sa mai smulga un mandat de la alegatori, iar votantii vor incerca sa fuga de mesajele electorale rasuflate de care s-au saturat. Vom asista la concerte gratuite cu cantareti de pe „vremea noastra” si ne vom face poze cu domnii candidati. Va fi o perioada in care romanii din strainatate vor fi din nou bagati in seama.

Inaintea alegerilor din toamna, diaspora va fi un camp de batalie electorala si are chiar o valoare strategica. Dupa alegerile din 2008, cand PDL-ul a preluat guvernarea datorita mandatelor parlamentare din diaspora, si dupa ce Traian Basescu a redevenit presedinte  pe baza voturilor de afara, romanii din strainatate sunt acum un „rau necesar” pentru candidatii partidelor din Romania.

De ce un rau necesar? Pentru ca partidele din tara nu sunt pregatite sa ofere nimic romanilor de afara si este o adevarata cazna sa captezi votul milioanelor de romani din strainatate. De aceea, cei 3 milioane de romani din diaspora vor fi reprezentati in continuare doar de 6 parlamentari. Chiar si asa, partidele mari au invatat lectiile din 2008 si 2009 si au inceput sa agite apele in special pe facebook si pe internet.

Scena diasporei va fi acaparata in perioada urmatoare de personaje mai mult sau mai putin bizare, mai mult sau mai putin reprezentative pentru alegatorii din pribegie. Cert este ca partidele nu ii iau inca in serios pe romanii de afara ca potentiali alegatori. Majoritatea candidaturilor se prefigureaza a fi niste teste sau niste justificari simbolice pentru electoratul din diaspora.

Candidatii vor fi insa cei care vor avea cel mai mult de suferit. Ca sa prinda locul in Parlamentul Romaniei au sansa sa o faca fara prea multe voturi, daca participarea va fi sub 1 la suta, asa cum a fost in 2008, dar vor trece prin furcile caudine ca sa adune cele cateva mii de voturi din toate colturile colegiilor uninominale de marime continentala.

Ne putem astepta la o participare scazuta, insa agitatia produsa acum de numeroasele formatiuni care au descoperit importanta electorala a diasporei ne va asigura mai multa „actiune”, cu siguranta. Pentru majoritatea romanilor din strainatate, viitorii parlamentari nu pot oferi prea multe. Cu totii asteptam insa, cu nerabdare, sa avem pe cine sa votam, ca sa ne putem intoarce acasa.