Țara are nevoie din nou de banii românilor din străinătate și de această dată suma nu depășește 5,5 milioane de euro.

În loc să se ocupe cu susținerea proiectelor comunității românești din străinătate, DPRRP, instituția care an de an repartizează subvenții pe criterii netransparente, dar cu evidentă părtinire politică, a transmis un comunicat prin care le cere românilor din străinătate să dea bani pentru campania guvernului spre achiziționarea lucrării lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.

Și asta se întâmplă acum, tocmai pentru că manevra de marketing politic a guvernului Cioloș de a-l include și pe Brâncuși în bătălia electorală din toamnă, se îndreaptă spre un eșec evident.

Ca să poată cumpăra sculptura lui Constantin Brâncuși, ar trebui să se strângă 6 milioane de euro din donații, până la data de 30 septembrie.

Până acum s-au adunat doar 562.000 de euro de la românii care au acceptat să susțină această campanie a executivului, care se angajează la rândul său să pună restul de bani până la 11 milioane de euro pentru achiziționarea operei.

După ce mai multe opere ale lui Brâncuși s-au vândut, în ultimii ani, către proprietari privați sau colecții particulare, această sculptură este ultima pe care statul român o mai poate recupera, în prezent, pentru a o putea face accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă”, se precizează în comunicatul transmis de Departamentul de Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, pe scurt DPRRP.

Lucrarea lui Brâncuși se află acum în proprietatea moștenitorilor inginerului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la autor în 1911. Familia inginerului a reușit de-abia în 2012 să obțină retrocedarea acesteia.

Se pare că vânzarea lucrării către un colecționar privat ar duce la dispariția sa din circuitul public, cu toate că sculptura face parte din tezaurul național și nu poate părăsi țara.

Preocuparea guvernului României vine după două decenii de dezinteres față de patrimoniul cultural al țării, timp în care mii de monumente din țara noastră au fost lăsate în paragină și au fost distruse sau vandalizate, pentru că nu s-au alocat sume mult mai mici.

Pe deasupra, sloganul campaniei face apel la patriotismul românilor cu o afirmație total nepotrivită unui artist universal care a preferat să-și doneze opera statului francez: „Brâncuși e al meu”.