Unele dintre cele mai bune şi noi filme româneşti au fost proiectate între 10 şi 14 noiembrie la Madrid, în cadrul primei ediţii a Zilelor Filmului Românesc. Cu această ocazie, iubitorii filmului românesc au avut ocazia să vadă filme româneşti de calitate şi de ultimă oră la Madrid, datorită Institutului Cultural Român de la Madrid care a organizat acest eveniment în parteneriat cu Cinematograful Golem.

În prima seară, publicul a putut să vadă o peliculă foarte recentă, „Felicia înainte de toate„, iar la inaugurarea Zilelor Filmului Românesc a fost prezentă şi actriţa Ozana Oancea, care a dat viaţă protagonistei acestui film care vorbeşte despre viata unei romance care a emigrat de 19 ani din România în Olanda.

Poate că pentru românii din Spania, acest film le este oarecum apropiat pentru că personajul principal este o femeie, care nu mai locuieşte în România şi care nu şi-a găsit, pe deplin, locul în ţara în care a ales să trăiască, Olanda. Bănuiesc că e situaţia multora de aici, că le e bine, dar nu e perfect şi rămân nişte dezechilibre, oricât de bine te-ai adapta şi oricât de mult ai ajunge să aparţii. Rămân unele lucruri care nu se aşează mai ales dacă ai lăsat în urmă părinţi, familie, prieteni„, ne-a precizat Ozana Oancea, la deschiderea Zilelor Filmului Românesc la Madrid.

Dacă o parte a publicului spaniol era familiarizat cu noua cinematografie românească datorită succeselor de la Cannes ale lui Cristian Mungiu cu „4,3,2” sau ale celorlalţi regizori, la aceste zile organizate de ICR Madrid au putut fi văzute şi filme care au o tematică diferită de cea a filmelor legate de perioada comunistă.

În prima seară a Festivalului a putut fi văzut şi un documentar excepţional despre România şi istoria ei recentă ilustrat prin istoria unui autovehicul simbolic – Dacia. Miodrag Belodedici sau românul care a condus maşina în care au încercat să fugă Nicolae şi Elena Ceauşescu în 22 decembrie 1989 sunt doar câteva dintre personajele care îşi povestesc viaţa şi istoria României de la volanul unei Dacii.

Cel puţin la prima vedere şi la prima ediţie a unor Zile Româneşti de Film se dovedeşte că atunci când vine vorba de cinematografie, România are ce arăta.

ioanaAnghelCred că avem foarte multe filme de arătat. Două dintre ele nu am putut să le obţinem pentru că urmează să aibă premiera în Spania, dar din ceea ce am văzut noi, interesul este totuşi limitat la tot ceea ce înseamnă presă sau cinefili. Filmul românesc nu a ajuns încă la publicul larg, cu excepţia „4, 3, 2” şi credem că acest festival în aceasta îşi are rostul, acela de a promova filmul românesc către un public cât mai larg„, ne-a declarat Ioana Anghel, directorul ICR Madrid.

În cele 5 zile de desfăşurare, la Cines Golem au putut fi văzute „Occident” şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” de Cristian Mungiu, „Principii de viaţă“ de Constantin Popescu, „Amintiri din Epoca de Aur“ de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu, „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu şi „Medalia de Onoare” cu Victor Rebengiuc.

Exponentul cinematografiei româneşti din perioada comunistă a fost „Reconstituirea” de Lucian Pintilie, cel mai bun film românesc din istorie potrivit criticii. Prima ediţie a fost un succes şi publicul cinefil a profitat de ocazie ca să vadă filme noi ca „Amintiri din Epoca de Aur” şi cu siguranţă că în 2011, Zilele Filmului Românesc vor fi notate în agenda tuturor iubitorilor de filme bune.