Mai multe femei au ajuns în alte spitale în stare gravă, din cauza unei infecţii pe care au contractat-o după ce au fost internate în Secţia de Ginecologie a spitalului CFR 2 din Bucureşti. Cazurile au fost aduse la lumină de jurnaliştii din România, după ce prim solista Teatrului Naţional de Operetă din Bucureşti, Amelia Antoniu (36 de ani), a fost transferată de urgenţă, împreună cu o altă pacientă din acelaşi secţie, la Terapie Intensivă la Spitalul Universitar, unde au ajuns în comă şi au rămas mai multe zile conectate la aparate.

Soprana a fost internată pentru o intervenţie chirurgicală minoră (cauterizarea unei răni pe colul uterin, o intervenţie simplă cu externare rapidă) la CF2, însă a contractat o infecţie în spital. Probele recoltate de la cele două paciente au indicat prezenţa unor bacili gram negativi, din familia celor care se găsesc în mediul spitalicesc. Deşi la intrarea în Secţia de terapie intensivă a Spitalului Universitar, artista era în comă, „starea sa fiind foarte gravă, cu insuficienţă a mai multor organe„, Amelia Antoniu a reuşit să treacă peste această încercare, iar starea ei de sănătate se ameliorează. Cealaltă pacientă, Alice Roxana Preda (35 de ani) este însă în continuare gravă, aceasta având insuficienţă multiplă de organe  (pulmonar, hepatic, renal) şi şoc toxico-septic şi un prognostic extrem de rezervat. Alice este în continuare ţinută în viaţă de aparate. Ea a pierdut şi o sarcină de douăsprezece săptămâni înainte de infectare.

La scurt timp după mediatizarea acestor două cazuri, au apărut şi alte victime ale aceleiaşi infecţii, printre care  o tânără de 38 de ani, Geanina Igna, operată de histerectomie totală la Secţia de Ginecologie a Spitalului CF2 şi transferată după două zile în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu complicaţii la uter. Alte cinci cazuri au fost semnalate ulterior în presă, dar numărul total al pacientelor infectate în acest spital, deşi nu se cunoaşte exact, se pare că este mult mai mare. Mai multe secţii de la CF2 au avut probleme cu igiena în ultimele luni, după declaraţiile medicilor şi ale pacienţilor, fiind infectaţi în ultimul timp chiar şi nou născuţi .

Ministerul Sănătăţii a dispus o anchetă la Spitalul CFR 2, iar secţiile de ginecologie, neonatologie şi blocul operator au fost închise. Concluzia anchetei arată că pacientele au fost operate într-un bloc operator ale cărui condiţii erau propice infectării: „Nu au fost respectate condiţiile igienico-sanitare specifice blocului operator. Nu au fost respectate condiţiile de sterilizare. Nu există un control corect şi continuu al circulaţiei germenilor în spital, lipsa unei politici de aprovizionare şi utilizare a dezinfectantelor în funcţie de tipul de risc infecţios identificat pentru fiecare secţie. Nu sunt stabilite şi cunoscute proceduri clare de asepsie. Deşi există un laborator al spitalului, acesta nu asigură realizarea investigaţiilor microbiologice pentru pacienţii internaţi. Deşi există nominalizată persoana pentru supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale, nu există niciun plan propriu de măsuri, respectiv nu sunt îndeplinite sarcinile specifice, şi s-a constatat existenţa unui risc real de contaminare a instrumentarului şi/sau a substanţelor medicamentoase administrate pe cale parenterală, prin nerespectarea procedurilor de manipulare. Concluzia comisiei este că există o multitudine de factori favorizanţi care au determinat apariţia infectării de natură nosocomială a celor două paciente„, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la prezentarea rezultatelor anchetei.

Ministrul transporturilor l-a demis din funcţie pe directorul spitalului, Constantin Tănase, şi a dispus verificări serioase în toate spitalele din subordinea ministerului pe care îl conduce.
Mediatizarea acestor cazuri a deschis o serie de discuţii aprinse în legătură cu lipsa banilor, care  reprezintă principala problemă cu care se confruntă sistemul sanitar românesc. În România, în pofida condiţiilor extrem de proaste din spitale, bolnavii trebuie să-şi cumpere în majoritatea cazurilor medicamente şi materiale dezinfectante, pentru a nu beneficia apoi de procedurile cele mai bune, ci de cele mai ieftine.

Familiile celor două paciente sunt hotărâte să ducă lupta cu sistemul sanitar din România până la capăt, iar cei responsabili de crimele prin neglijenţă în spitalul CF2 să fie traşi la răspundere.

Trei eurodeputate PSD, Corina Creţu, Daciana Sârbu şi Rovana Plumb, atrag atenţia Comisiei Europene asupra infecţiilor dobândite în spitale, pledând pentru o acţiune coordonată la nivel european legată de această problemă, respectiv iniţierea unui sistem european de monitorizare, prevenire şi combatere a infecţiilor intraspitaliceşti.