Cetatenii romani au dreptul la pensie in Spania daca au lucrat o perioada determinata de timp in mod legal.

Pentru a obtine o pensie de la statul spaniol trebuie sa indepliniti conditiile impuse de legislatia nationala in domeniu.
– sa cotizati timp de 15 ani la sistemul de securitate sociala, din care cel putin 2 ani in perioada dinaintea incetarii activitatii.
Pentru pensia completa sau in procent intreg, perioada de contributie trebuie sa fie de 35 de ani.

La ce varsta se poate face cererea de pensionare in Spania?
Varsta legala de pensionare in Spania este:
• pentru pensia normala: 65 de ani
• pentru pensia anticipata: 60, 61 sau 65 de ani in anumite conditii. Varsta legala de pensionare se poate reduce pentru persoanele care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale de munca, in mediu toxic.
Cuantumul pensiei anticipate va fi diminuata cu un anumit procent, in funcție de perioada ramasa pana la varsta legala de pensionare.
Cuantumul pensiei de batranete este determinat pe baza contributiilor, in functie de venituri si numarul de ani de cotizare.

{loadposition related}{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}

 

[floated align="center"]

Ce spun românii din străinătate despre TransferWise

transferwise Pentru că am efectuat deja peste 20 de transferuri internaționale prin TransferWise, din RON în euro și invers, pot să afirm că sistemul este sigur, rapid și ieftin. Pot trimite bani acasă online, la cel mai mic comision și cu schimbul valutar oficial al zilei. Înregistrează-te gratuit pe TransferWise[/floated]


Esta página se puede leer también en: Spaniolă