Multe dintre victimele traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale şi ale violenţei de gen sunt românce, potrivit statisticilor oficiale.

Datele Ministerului spaniol de Interne şi arată că din cele peste 1100 de victime identificate în cursul anului trecut în urma operaţiunilor de destructurare a organizaţiilor infracţionale de trafic de persoane, cele mai multe proveneau din România, Nigeria şi Paraguay. De altfel, Ministerul arăta că profilul victimei traficului pentru prostituţie este femeia din România, cu vârsta cuprinsă între 33 şi 37 de ani şi cu rezidenţa în regiunea Catalonia.
Şi la Madrid numărul româncelor victime ale traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale este îngrijorător, iar asociaţiile de protecţie a acestor femei depun eforturi uriaşe pentru extragerea lor de sub influenţa grupărilor de proxenetism, salvarea şi reintegrarea lor în societate.
Statisticile ne arată că anul trecut, în România, autorităţile au identificat aproximativ 900 de femei victime ale acestei activităţi infracţionale, cele mai multe înşelate cu promisiunea unui loc de muncă decent în Spania sau în alte ţări ale Uniunii Europene.
Traficul de persoane este una din activităţile ilicite cele mai bănoase, a treia în lume după traficul de arme şi cel de droguri. La nivel mondial, sumele obţinute de traficanţi ajung la zeci de miliarde de euro.
Guvernul Comunităţii Madrid pregăteşte un acord pentru protecţia victimelor traficului de persoane, care va întări colaborarea şi coordonarea între instituţii pentru lupta împotriva traficului de femei. Obiectivul este stabilirea unui cadru comun de acţiune pentru identificarea cazurilor de trafic de persoane, în special cu scopul exploatării sexuale şi abordarea unei soluţii integrale şi coordonate.
De asemenea, executivul regional va finaliza curând un al doilea document privind asistenţa acordată victimelor violenţei sexuale, prin coordonarea mai bună a serviciilor medicale, de cercetare, securitate, de poliţie, judiciare şi socio-psihologice destinate femeilor afectate.
În acest sens, se pune accentul pe schimbul de informaţii între instituţiile implicate şi adaptarea aplicaţiei informatice care gestionează ordinele de restricţie, dar şi pe campaniile de informare în presă. Una dintre acestea este „Vuela”, de prevenire a violenţei de gen.
Protocolul de protecţie a victimelor traficului de persoane se încadrează în setul de măsuri destinate prevenirii şi luptei împotriva violenţei de gen. Consilierul regional de Justiţie şi purtătorul de cuvânt al guvernului regional, Salvador Victoria, a prezentat săptămâna trecută cele 10 măsuri, împărţite în două capitole mari: pe de o parte, măsuri de planificare şi coordonare pentru o mai bună asistenţă a victimelor şi, pe de altă parte, de formare şi sensibilizare în toate domeniile.
„Prin aceste 10 măsuri aducem soluţii adecevate necesităţilor concrete descoperite şi punem în mişcare acţiuni de sensibilizare care să menţină vizibilitatea şi să trezească mai tare conştiinţa socială privind această problemă înrădăcinată. Trebuie să unim munca şi eforturile tuturor, administraţie şi agenţi sociali, pentru a aborda intervenţia în toate sectoarele şi să fim atenţi la noile forme de violenţă care afectează femeile şi care trebuie combătute cu un răspuns adecvat”, a declarat Salvador Victoria.
Comunitatea Madrid a lansat campania „No te cortes” în cursul anului şcolar trecut. Aceasta vine în sprijinul adolescentelor care suferă din cauza violenţei de gen în primele relaţii cu partenerii. Odată cu aceasta campanie, adresată tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani, care cuprinde o linie de ajutor on-line, o adresă de e-mail şi o linie telefonica disponibilă 24 de ore, precum şi asistenţă psihologică specializată pentru victime şi familiile lor, guvernul regional urmăreşte sensibilizarea adolescenţilor şi diseminarea Programului în rândul fetelor care s-ar putea vedea implicate în relaţii de acest fel, astfel încât să nu ezite să ceară ajutor şi să poată renunţa la aceste situaţii.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}