Potrivit scrisorii de intentie convenite cu Fondul Monetar International, pana in luna august vor fi inchise circa 1.000 de kilometri de cale ferata, ca masura de restructurare a societatii. Scrisoarea de intentie prevede scoaterea spre inchiriere a circa 20% din lungimea de cale ferata ramasa operationala.

Prin planul de restructurare, se urmareste o reducere cu 25% a pierderilor si stoparea acumularii de noi arierate in 2011. Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat luni, la finalul discutiilor cu FMI, ca, fara restructurarea companiilor de cale ferata, disponibilizarile nu vor duce la evitarea falimentului companiilor feroviare: „

Nu suntem de acord doar cu restructurarea, pentru ca in ultimii 20 ani sistemul feroviar a fost restructurat si am ajuns la 50.000 salariati. Daca restructuram si nu vom veni cu alte masuri de redresare, probabil aceste societati vor intra in faliment. FMI este de acord cu restructurarea propusa de guvern si cu privatizarea CFR Marfa. Noi nu suntem de acord, pentru ca e perioada de criza si nu credem ca e oportun si nu va aduce nimic pentru ca probabil se va vinde pe un pret foarte mic”, a declarat Iulian Mantescu, adaugand ca circa 5 – 6.000 de salariati risca sa ramana fara loc de munca in primavara acestui an si ca sindicatele iau in calcul toate actiunile pentru a impiedica noi disponibilizari.