În vara anului trecut a luat naștere, la Madrid, o bibliotecă care era dorită și așteptată de comunitatea românească din Spania.

Este vorba de biblioteca ”Lucian Blaga”, găzduită de Federația Asociațiilor Românești din Spania – FEDROM, și care oferă cititorilor cărți în limba română ale autorilor consacrați ai culturii române: Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade și multi alții.

Pe lângă cărțile oferite publicului român, biblioteca ”Lucian Blaga” reușește să fie și un centru cultural în care au loc mai multe activități și evenimente culturale pentru români și prietenii spanioli.

După cum precizează FEDROM, printr-un comunicat de presă, biblioteca beneficiază anul acesta de un proiect cultural, cu un nume semnificativ: “Biblioteca Lucian Blaga Madrid – receptacul de sinergii creatoare si culturale romanesti pe teritoriul spaniol”.

Este vorba de ”un proiect finanțat de DPRRP, organism de stat al Ministerului Afacerilor Externe din România, care înglobează în afară de specificul unei biblioteci și multe activități culturale, printre care amintim doar câteva: ateliere de poezie, primul concurs de creativitate literară pe teritoriul spaniol, prezentări de cărți, conferințe pe teme istorice, evenimente culturale la care sunt invitați tinerii scriitori români, care au publicații atât în România cât și în Spania, ateliere pentru copii în care se prezintă povești românești, conferințe în care se prezintă reflectarea folclorului în literatura românească, dezvelirea bustului lui Lucian Blaga și multe altele”.

FEDROM precizează că toate aceste evenimente sunt posible doar prin contribuția unor compatrioți dornici să promoveze cultura română la Madrid, precum Nina Vasile, Iulia Giurumescu, Gelu Vlașin, Cecilia Limona, Miguel Fonda Ștefănescu, Cristina Vlașin și mulți alții.

În cadrul bibliotecii românești de la sediul FEDROM din Madrid se desfășoară încă un proiect finanțat de DPRRP, numit “Folclor, tradiții și obiceiuri românești – Casa ta este și aici”, și un altul finanțat de Ministerul de Educație, Cultură și Sport din Spania, numit “Caleidoscopio”, care reflecta similitudinile dintre cele două culturi, română și spaniolă.

Biblioteca a realizat o serie de acorduri de colaborare, în ultima perioadă, cu numeroase biblioteci din România și alte instituții printre care se numără Asociația Bibliotecarilor din România, Biblioteca Județeană “Panait Cernea” din Tulcea, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Județeană “George Coșbuc” din Bistrița.

Românii interesați să participe la evenimentele culturale desfășurate în cadrul bibliotecii sunt așteptați în Madrid, strada Wad-Ras, n. 19, Bajo, Metro Franco Rodriguez L 7, sau Estrecho L1, de la 10.00 – 20.00, în cursul săptămânii. Evenimentele culturale sunt postate pe pagina de pe Facebook a Bibliotecii ”Lucian Blaga” Madrid.{loadposition publi-in-article}