Cardul de sanatate, care va cuprinde informatii personale si medicale despre pacient, va deveni obligatoriu, pentru fiecare asigurat roman cu varsta de peste 18 ani, care doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica.

Ministerul Sanatatii doreste astfel imbunatatirea mecanismul de control al costurilor prin sistemul public de asigurari de sanatate. Cardul national de sanatate va contine pe un CIP date despre starea de sanatate a asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguina si RH-ul, starea de sanatate clinica, statutul de donator de organe, date despre tratamente speciale sau proteze, numele si datele de contact ale medicului de familie. Cardul va ajunge la primii asigurati in a doua jumatate a acestui an.

Persoanele asigurate au obligatia prezentarii cardului national de sanatate, in vederea acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea acestor servicii contra-cost, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale. De asemenea, asiguratii trebuie sa anunte orice modificare aparuta in datele personale.

Aflata in dezbatere publica in Romania in aceste zile, problema introducerii cardului de sanatate a scos la iveala o serie de nemultumiri din partea celor implicati in emiterea si intretinerea acestora, fiind contestate forma si procesul de introducere si gestionare a datelor. Pe de o parte, medicii de familie contesta suportarea cheltuielilor din buzunarul propriu pentru partea informatica, precum si lipsa de timp pentru incarcarea datelor personale ale pacientilor in aceste carduri. Societatea civila nu este nici ea de acord cu introducerea CIP-ului in interiorul cardului si este nemultumita pentru ca nu au fost consultata.

Presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei, Rodica Tanasescu, sustine ca pe langa costurile pe care trebuie sa le acopere din venituri proprii, ?mai este si o chestiune de responsabilitate medicala, la nivelul caselor de asigurari de sanatate, pe CNP fiecare pacient are toate codurile de boala din toate serviciile medicale prin care el s-a plimbat, spital, sectie de chirurgie, de diabet, la oftalmolog, unde s-a mai dus el. Asadar, codurile de boala exista la nivel centralizat si daca vor sa-si asume responsabilitatea acestor date, e foarte simplu, sa si-o asume si sa editeze dansii aceste carduri