Romanii care au un teren agricol de cel putin jumatate de hectar si hotarasc sa o impadureasca, vor primi 70% din cheltuieli din fonduri europene. Prima sesiune de depunere de proiecte pentru finantarea lucrarilor de impadurire, ce dispune de fonduri totale de 50 de milioane de euro, se desfasoara pana la 28 februarie.

Urmatoarele sesiuni de depunere a cererilor de finantare din acest an vor fi in perioadele 2-31 mai, 1-30 septembrie si 2-30 decembrie, fiecare sesiune avand alocate fonduri de cate 50 de milioane de euro.

Proprietarii de terenuri agricole, fermieri sau non-fermieri, care vor sa planteze pomi pentru a infiinta paduri, pot depune la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit documentatia necesara pentru accesarea Masurii 221 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Solicitantii pot obtine bani pentru infiintarea de plantatii tip padure, apoi prime anuale pentru intretinerea acestora si pentru pierderea de venit agricol provocata de lipsa altor culturi pe acele terenuri. Parcelele destinate impaduririi potrivit Masurii 221 trebuie sa aiba suprafete de cel putin 0,5 hectare, cu un raport de cel mult 5 intre cea mai mica si cea mai mare latura a perimetrului, cu exceptia perdelelor forestiere.

In zonele de campie, ajutorul pentru infiintarea plantatiei este de 1.330 de euro pe hectar, in timp ce la deal se dau 1.162 de euro pe hectar, iar la munte – 1.092 de euro/ha. Daca zona este defavorizata sau incadrata in siturile Natura 2000, ajutorul banesc creste pana la 1.520 de euro pe hectar in campie, respectiv 1.328 de euro/ha la deal si 1.248 de euro/la la munte.
Primele anuale pentru intretinerea plantatiei pornesc de la 270 de euro/ha in campie in primul an (si descreste in anii urmatori pana la 90 de euro/ha in al cincilea an de la infiintare), 210 euro/ha la deal (in primul an, ajungand la 105 euro/ha in ultimul an) si ajung pana la 130 de euro/ha in primul an la munte, (in ultimul pana la 65 de euro/ha).

Pentru pierderile suferite ca urmare a imposibilitatii folosirii terenului si realizarii de venituri din alte culturi pe astfel de parcele se acorda in fiecare an o compensatie de 215 euro/ha detinatorilor care sunt si fermieri, respectiv de 110 euro/ha detinatorilor care nu sunt si fermieri (fermierul este cel care obtine cel putin 25% din totalul veniturilor muncind pamantul).


?