Mariana Venec este unul dintre românii din Spania care se implică în viața politică și care ocupă un loc eligibil (8) pe lista partidului său în orașul Arganda del Rey, unde trăiesc 12 mii de români, dar dintre care numai 2800 și-au exprimat dorința de a vota în 24 mai.

De ce candidezi, pentru a doua oară, pentru un loc în consiliul local din Arganda del Rey?

Consider că singura posibilitate de a ajuta românii într-adevăr este prin administrația publică. Dacă nu suntem la guvernare, nu facem mai nimic. Spun asta din proprie experiență, pentru că sunt aproape 10 ani de când am început drumul politic și este foarte complicat să ajuți pe cineva dacă nu ești la guvernare, atât compatrioți, cât și pe ceilalți locuitori.

Ai avut experiența asta și în urmă cu patru ani, dar acum candidezi pe poziția 8, mai bună decât atunci, speri să ajungi să fii consilier local?

Șansele sunt mult mai mari decât în 2011, atunci sondajele arătau consecințele politicilor dlui Zapatero și nu aveam multe șanse să câștigăm, dar anul acesta oamenii sunt foarte receptivi, până chiar și românii, pe care e difcil să-i determini să vină la vot.

De ce sunt românii mai greu de convins să participe la viața politică locală?

Am făcut analize și nu aș putea să expun un motiv exact. Eu cred că românii sunt reticenți din cauza amărăciunii politice din România. Sunt enorm de dezamăgiți de politica din România și marea majoritate, care nu citește ziarele sau nu urmărește știrile în mod special, nu face diferența dintre socialismul de aici și cel din România, între socialism și comunism. În general, românii nu fac diferența între ideologii și e foarte greu să-i faci să înțeleagă. Eu consider, însă, că de la an la an, dacă ești aproape de ei, stai de vorbă cu ei, te întâlnești cu ei și le explici, capătă încredere.

Cum ai putea să-i ajuți pe români din primăria din Arganda, dacă ajungi consilier? Au nevoi speciale?

Nevoile speciale se reduc treptat: dacă în 2011 aveau nevoi legate de limbă, educație, adaptare, care țineau de integrare, mai ales în cazul celor cei noi veniți. Mulți dintre ei au plecat, ceea ce s-a observat și la numărul de înscriși la vot. Cei care au rămas sunt de mai mulți ani, sunt stabiliți și adaptați, iar necesitățile lor sunt la fel ca ale celorlalți locuitori din Arganda. Însă sunt chestiuni legate de integrare, de tradiții și vrem să facem un centru cultural pentru toate acestea.

Românii participă la viața socială a localității?

Da, în număr mare chiar, mai ales când e vorba despre tradiții sau evenimente legate de momente ca 1 Decembrie.

Totuși, participarea la vot nu e atât de mare. De altfel, partidele au fost dezamăgite la alegerile precedente, pentru că au făcut eforturi în campanie și interesul nu a fost pe măsură. Îți aduci aminte câți români s-au prezentat la urne în 2011?

Bineînțeles, au votat aproximativ 500 de români, dintre care jumătate pentru noi. Nu am fost mulțumiți, desigur, dar am constatat că în ultimul an interesul lor a crescut, pentru că am avut mai multe întâlniri, mai multe discuții. În 2007, românii au dat, cu voturile lor, un consilier pentru Partidul Popular, iar noi am reușit, în 2011 să obținem totuși 250 de voturi. Pentru mine a fost un succes, chiar dacă nu am ajuns să fiu consilier.

Trebuie să stai mult de vorbă cu oamenii, să-i asculți. Asta e munca noastră.

Politicienii spanioli cum îi percep pe votanții români? Cum observi tu, ca româncă, această percepție?

E clar că nu votăm în masă și această lipsă de participare ne defavorizează. Dar cred că vina e a noastră, pentru că nu suntem conștienți de puterea pe care o avem. În Arganda trăiesc 56.000 de oameni, dintre care 22% suntem români, o forță enormă, pe care nu știm să o folosim. Aș vrea tare mult ca toți românii cu drept de vot să meargă la urne, dar datele arată că nu sunt prea mulți cei care și-au exprimat această intenție: 2800 de înscriși pe listele de la registrul electoral. În scădere ușoară față de anul 2011, dar dacă ar vota toți… ar fi foarte bine.

Cum crezi că ar trebui să reacționeze românii în orașele unde partidele extremiste fac campanii împotriva imigranților?

Să meargă la vot! E singura soluție.

Mărturisesc că am intrat în politică și din acest motiv. Am absolvit o facultate de administrație publică și cred că am vocație pentru politică. Am fost voluntar 10 ani și aș vrea ca românul să se ridice, să-și dea seama de situația în care se află, că de patru ani ni s-au luat multe drepturi, că cei de dreapta și-au bătut joc de noi. Aș vrea ca românii să își dea seama de asta și să vină la vot, să se ridice, să fie revoluționari!

Consideri că Partidul Socialist e unicul care apără interesele imigranților și, implicit, ale românilor?

Sunt ferm convinsă. Nu e partidul perfect, am greșit ca partid, iar dl. Zapatero ne-a impus restricții, dar sunt absolut convinsă că dacă Partidul Socialist nu luptă pentru noi, nu o va face nimeni.