Amenzile de circulaţie vor fi majorate începând din 1 ianuarie 2015, astfel încât cea mai mică sumă pe care o veţi plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 195 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1950 de lei.

Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, un punct-amendă reprezintând valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Cum salariul minim pe economie creşte cu peste 8 la sută de la începutul anului viitor (cel mai mic salariu brut va fi de 975 de lei), punctul de amendă va ajunge la 97,5 de lei de la 1 ianuarie 2015.
În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care il prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.
• clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
• clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă;
• clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
• clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
De la 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan, lipsa centurii de siguranţă, oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprirea neregulamentară şi circulaţia pe „interzis” vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi amenzi cuprinse între 195 şi 300 de lei de lei.
Cu amenzi de 390 sau 487,5 lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte: staţionarea neregulamentară,
depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h sau pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}