Guvernul de la Madrid a decis inca din luna aprilie sa restranga accesul strainilor la asistenta sanitara publica, gratuita. Motivul invocat a fost faptul ca multi straini „abuzeaza” de gratuitatea serviciilor sanitare si Spania nu-si permite sa suporte acest cost, chiar si in cazul europenilor.

Astfel, de la 1 septembrie, toti strainii fara rezidenta legala au fost exclusi din sistem si daca vor sa aiba acces la medic trebuie sa achite costul consultatiilor sau sa detina o asigurare privata de sanatate.

Ambasada Romaniei a transmis un comunicat in care se fac precizari in legatura cu noile prevederile legislative legate de reforma in domeniul sanatatii.

1. Cine beneficiaza de asistenta medicala?

In legatura cu modificarile legislative privind acordarea asistentei medicale, Ambasada Romaniei la Madrid va informeaza ca, de la 1 septembrie 2012, urmatoarele categorii de cetateni comunitari, inclusiv cetateni romani, pot beneficia de asistenta medicala in sistemul de sanatate public spaniol:

Persoanele inscrise la sistemul de securitate sociala spaniol (cotizanti – angajati sau lucratori pe cont propriu, pensionari);

somerii care primesc ajutor de somaj contributiv;

somerii care au terminat ajutorul de somaj si primesc in continuare alte ajutoare (exp. subsidio por desempleo);

somerii inscrisi in cautarea unui loc de munca la serviciul statal de Ocupare spaniol (demandantes de empleo), chiar daca nu mai primesc prestatii, daca au fost cotizanti la sistemul de securitate sociala spaniol;

Persoanele care au permis de rezidenta legala, chiar daca nu contribuie la sistemul de securitate sociala, daca dovedesc, prin prezentarea unei Declaratii de Impozit privind Venitul Anual ca Persoana Fizica, faptul ca nu au venituri anuale de peste 100.000 de euro (beneficii din munca, din capital, activitati economice sau castiguri patrimoniale);

Membrii de familie aflati in intretinerea unei persoane asigurate la sistemul public de sanatate (sot/sotie, consortul/consoarta acreditati legal, fost sot sau consort aflat in responsabilitatea asiguratului, urmasii aflati in intretinerea acestuia cu o varsta inferioara celei de 26 ani sau care au un handicap egal sau superior a 65%, sora/frate care convietuiesc si depind economic de asigurat).

Important: Beneficiarii oricarui tip de pensie din Romania care au rezidenta in spania si studentii, pe perioada studiilor in spania, pot solicita din Romania formularul s1, in baza caruia pot primi asistenta sanitara in spania.

Regimul de asistenta medicala al persoanelor titulare sau beneficiare de regimuri speciale ale securitatii sociale isi mentine statutul juridic specific (sistemul de Asigurari General al Functionarilor Civili ai statului, sistemul de Asigurari General Judiciar si sistemul social al Fortelor Armate).

Dupa recunoasterea calitatii de asigurat sau de beneficiar de asistenta sanitara, asistenta medicala va fi acordata de catre administratiile medicale competente, pe baza prezentarii cardului individual de sanatate.

Precizare: Comunitatile Autonome vor aplica diferentiat noile reglementari.

2. Care sunt conditiile in care persoanele care nu sunt asigurate pot beneficia de asistenta medicala?

Acele persoane care nu au conditia de asigurat sau de beneficiar de asistenta sanitara vor putea obtine prestatia de asistenta medicala prin plata unei contra-prestatii corespondente sau a unei cote derivate, prin inscrierea la o conventie speciala. De asemenea, in anumite cazuri, facturile se vor remite, pentru plata, statelor de origine.

3. Cazurile speciale in care se acorda asistenta medicala (exceptii):

strainii neinregistrati sau autorizati ca si rezidenti in spania, vor primi asistenta medicala gratuita in urmatoarele situatii:

Urgenta pentru boli grave sau accidente, oricare ar fi cauza lor;

Asistenta in perioada pre-natala, natala si post-natala;

Persoane cu varsta de pana la 18 ani.

FOARtE IMPORTANT

In cazul in care considerati ca nu vi se acorda asistenta sanitara in conformitate cu legislatia in vigoare, va sugeram sa utilizati mijloacele legale puse la dispozitie pentru solicitarea de detalii suplimentare sau depunerea unei reclamatii, respectiv sa va adresati Birourilor spaniole de securitate sociala din raza domiciliului dumneavoastra.

totodata, puteti contacta Ambasada Romaniei la Madrid la  tel. 91/350 18 81, la adresa de e-mail: comunicacion.publica@embajadaderumania.es sau pe Facebook: http://www.facebook.com/ambasada.madrid