Studiul asupra Populaţiei Active din Spania (EPA) pe primul trimestru scoate la iveală o rată a şomajului de 20,05 %. Institutul Naţional de Statistică a publicat recent ultimele cífre oficiale privind rata şomajului în Spania.

În ultimul an, numărul şomerilor a crescut cu aproximativ 600 de mii, rata şomajului depăşind acum 20 de procente la nivel naţional. Numărul total al persoanelor fără loc de muncă este de 4.612.700, iar cel al salariaţilor este de 15.253.300. Comunităţile autonome unde s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de persoane ocupate sunt Murcia şi Ţara Bascilor. Regiunile unde a crescut cel mai mult numărul de şomeri sunt Andalucia, Catalunia şi Madrid.

În 4 mai şi Ministerul Muncii şi Imigraţiei a dat publicităţii datele sale privind numărul şomerilor, care scade pentru prima dată după 8 luni, faţă de luna martie, cu 24 de mii. Potrivit ministerului, în câteva sectoare s-au înregistrat mai multe angajări, cum este cel al serviciilor, cu 43 de mii de locuri de muncă create datorită sărbătorilor de Paşti şi timpului frumos. În Construcţii au fost cei mai puţini şomeri în cursul lunii precedente, dar potrivit Guvernului, sectorul îşi va reveni de-abia peste un an. În ceea ce-i priveşte pe români, numărul şomerilor creşte, cei care beneficiază acum de un ajutor de şomaj ajungând la 62.197.

În privinţa celor care mai au un loc de muncă, datele lunii martie arată că 281 de mii de români contribuiau la Asigurările Sociale şi dintre aceştia majoritatea (159.000) lucrau în diverse sectoare (Construcţii, Servicii…), 23 de mii erau persoane fizice autorizate, 15 mii lucrau în sectorul asistenţei casnice şi 83 de mii activau în agricultură.